ANU POZVALI DA SARAĐUJE: Centar za socijalni rad u Novom Sadu juče izneo plan za rešavanje slučaja Mihaljica

Z. Grumić

12. 03. 2024. u 20:15

IZ Centra za socijalni rad (CSR) u Novom Sadu predstavnici nadležnih institucija pozvali su juče Anu Mihaljicu, samohranu majku trojice sinova, od tri, šest i 10 godina, da nastavi saradnju koju je ranije samoinicijativno prekinula sa tom institucijom, kako bi joj dečaci bili vraćeni iz dečje sigurne kuće u koju su pre četiri meseca privremeno smešteni.

Za vreme konferencije, ispred CZR okupili se građani, Foto Z. Grumić

To je, kako je rečeno, put da se reši ovaj slučaj, koji danima zaokuplja pažnju javnosti.

- Veoma je važno da Ana dođe i da prihvati ponovo saradnju sa CSR, da počnemo realizaciju korektivnog nadzora. To podrazumeva da nam prvo pokaže da je obezbedila uslove koji su dostojni života - izjavila je na konferenciji za novinare direktorka CSR Jelena Zorić, napomenuvši da su baš zbog izrazito nehigijenskih uslova u stanu u kojem su živela, deca i izmeštena u sigurnu kuću.

Što pre majka ostvari saradnju sa Centrom i počne da ispunjava uslove koji su joj i ranije naloženi, odnosno da najpre obezbedi minimalne higijenske uslove za život dece, pre će dobiti mogućnost da vidi svoje dečake i da ih kasnije vrati u svoj dom, objasnila je Zorićeva. Ona je novinarima prenela činjenice u vezi sa slučajem Ane Mihaljice i njene dece rođene, kako je dodala, "u vanbračnoj zajednici sa suprugom koji je dve godine proveo u zatvoru".

Ana Mihaljica, Foto N. Skenderija

Direktorka CSR je istakla da su trojica mališana dobro i da su zbrinuti u novosadskoj dečjoj sigurnoj kući, u skladu sa svim propisima i u najboljim uslovima, i opovrgla neke navode izrečene na protestima podrške Mihaljici.

Ona, kao i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, Grada Novog Sada, Asocijacije centara za socijalni rad Srbije i udruženja pravnika "Argument" osudili su pokušaj nasilnog upada u prostorije CSR, tokom protesta 8. marta. Ocenili su "da je majka Ana Mihaljica izmanipulisana od organizatora protesta" koji, kako je rečeno, prikazuju "suprotnu sliku stanja" od onoga što socijalna ustanova sprovodi i što želi da postigne kako bi deca pre svega bila zaštićena.

Predstavnici Udruženja "Argument" najavili su da će biti podnete krivične prijave protiv organizatora nasilnog protesta ispred zgrade CSR, zbog izazivanja panike i nereda, ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti i drugih krivičnih dela.

Dok je trajala konferencija za novinare, ispred zgrade CSR bilo je okupljeno nekoliko desetina građana.

Postupak protiv majke

PROTIV Ane Mihaljice u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT), u toku je postupak preduzimanja određenih dokaznih radnji, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila tri krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnika, saopštilo je juče OJT. Postupak se vodi po krivičnoj prijavi koju je novosadska policija podnela 30. novembra 2023.

- U navedenom postupku, tužilaštvo će prikupiti sve relevantne dokaze radi provere osnovanosti navoda krivične prijave i utvrđivanja činjeničnog stanja, a u cilju donošenja pravilne i zakonite javnotužilačke odluke - navodi OJT.Lj.P.

Pogledajte više