PREBACIVANJE PLANIRANO PRE SRETENJA: Brankica Marić, prvi zamenik beogradskog višeg tužioca za suzbijanje korupcije povodom "slučaja EPS"

V.C.S.

25. 02. 2023. u 12:18

PREDMET u vezi sa EPS-om je formiran u Višem javnom tužilaštvu, u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, 2021. godine. Za njega je inicijalno bila zadužena zamenica tužioca Bojana Savović. Ja sam kao prvi zamenik postavljena odlukom tužioca početkom 2022. godine - kaže, za "Novosti", Brankica Marić, prvi zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu za suzbijanje korupcije, povodom medijskih napisa da su Bojana Savović i Jasmina Paunović, dve zamenice tužioca koje su godinu dana radile na slučaju EPS, "smenjene" sa pozicija u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije.

FOTO: Arhiva novosti

Ovo se desilo istovremeno sa hapšenjem šest osoba, osumnjičenih da su naneli štetu ovom javnom preduzeću od sedam i po miliona dolara tokom radova na termoelektrani Kostolac B.

U Višem tužilaštvu navode da nije reč ni o kakvim smenama "pod pritiskom", kako je to objavljeno, već o preraspodeli na osnovu redovne izmene godišnjeg rasporeda, i to na osnovu lične želje same Bojane Savović. Sa druge strane, Savovićeva je ovo demantovala.

NEMA VEZE SA REFORMOM PRAVOSUĐA

POVODOM ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo pravde, u kom navode da je medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu iskorišćen za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa onih koji su bili protiv tih reformi.

- Ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu. Pravosudni zakoni počeće da se primenjuju tek konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva. Javni tužioci, kao rukovodioci tužilaštava, i po trenutno važećim zakonima imaju pravo da donesu godišnji raspored poslova i da ga menjaju tokom godine. Ubuduće, odlučivanje o pravnom sredstvu protiv tog godišnjeg rasporeda poslova biće povereno Visokom savetu tužilaštva - kažu u Ministarstvu pravde.

- U martu prošle godine, kada su nam stigli novi upućeni zamenici radi pojačanja kapaciteta Posebnog odeljenja, želeli smo da ravnomernom raspodelom odmah dobiju predmete u rad - pojašnjava Brankica Marić. - Koleginica Savović je iznela predmet EPS, kojim je bila zadužena, kako bi se presignirao na nekog od novodošavših. Pregledom je ustanovljeno da je u pitanju vrlo složen i značajan predmet i da bi sa radom trebalo da nastavi ona, a zbog važnosti i ja sam se uključila kao pomoć i podrška. Koleginica Savović i ja imale smo konstantnu saradnju sa SBPOK, koja je inicijalno i započela proveru po krivičnoj prijavi EPS-a.

FOTO: Arhiva novosti

Bojana Savović

Rad je rezultirao hapšenjem pomenutih šest osoba, koje se sumnjiče za pribavljanje koristi na konto radova koji su knjiženi, a nisu izvršeni ili su samo delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig" do TE Kostolac "B". Nakon hapšenja, u javnosti se pojavila informacija o "smeni" Savovićeve.

DVOJE ĆUTI, OSTALI IZNELI ODBRANU

U POSEBNOM odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest osoba osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Elektroprivredu Srbije za 7.458.050 dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje.

Vojkan J., šef službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak Kostolac i Milan L., rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka, branili su se ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i izneli odbranu. Nakon saslušanja, na predlog Tužilaštva, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu svima je odredio pritvor do 30 dana da ne bi uticali na svedoke i ponovili krivična dela.

J. D. Lj.

- Što se tiče prelaska koleginice Savović u drugo odeljenje Višeg javnog tužilaštva, ta odluka je doneta ranije, pre sretenjskih praznika, ali je mogla da se realizuje tek kada su se stekli uslovi i kada je postojao kvorum zamenika na kolegijumu. Odlukom nije bila obuhvaćena samo koleginica Savović, već i drugi zamenici tužioca, i ona je rezultat staranja o nesmetanoj organizaciji rada svih odeljenja Tužilaštva - kaže Marićeva, i dodaje da Bojanu Savović dugo poznaje i sa njom je sarađivala i pre dolaska u Više tužilaštvo.

Kaže da je zna kao osobu koja voli da se oproba u različitim materijama i da je i sama bila upućena 2018. iz osnovnog tužilaštva u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

- Verujem da će joj iskustvo u radu na drugim vrstama teškog kriminala biti značajno u radnom iskustvu i, nadam se, profesionalnom napredovanju - kaže Marićeva. - Uvek je imala moju podršku kao koleginice koja je i sama prošla sve materije i nivoe tužilaštva. Pričom o njenom prebacivanju skrenuta je pažnja sa onoga što je najbitnije, a to je sam predmet. On je realizovan i u međuvremenu je uključen još jedan zamenik tužioca u rad, kao što se često dešava u velikim predmetima, kada više zamenika tužilaca, rukovodilac odeljenja i prvi zamenik zajedno rade. Uključivanje prvog zamenika u ovom slučaju doprinelo je da zajedno prikupimo dokaze koji pokazuju veći kapacitet pričinjene štete EPS-u nego što je prvobitno bilo navedeno u krivičnoj prijavi.

Pogledajte više