"GDE SE TELO BRŽE RASPADA - U ŠUMI ILI U KESI": Detalji saslušanja Brajana Volša, tužilaštvo predstavilo jezive dokaze

N. BIJELIĆ

19. 01. 2023. u 08:00

NISAM kriv. Ovo je juče pred sudom u Kvinsu izjavio Brajan Volš (47), koji se juče, deset dana nakon hapšenja, suočio sa optužbom da je 1. januara u iznajmljenoj kući u naselju Kohaset, nadomak Bostona, ubio svoju suprugu Anu (39), čiji je nestanak prijavljen tri dana kasnije.

Foto: Jutjub/Lighting the way home for the vanished

Sumnja se da je suprugu pretukao do smrti u podrumu.

Anino telo nije pronađeno, a tužiteljka je juče, iznoseći dokaze koje su do sada prikupili, taksativno navodila šta je Brajan, kako se sumnja, radio u periodu od 1. do 4. januara.

- Brajan Volš je, veruje se, raskomadao telo svoje supruge Ane i očistio tragove, nakon što je koristio ajped svog sina kako bi istražio najbolje načine da se otarasi tela - kazala je tužiteljka.

Tako je pročitala da je na internetu, počevši od 1. januara u 4.55, tražio podatke može li se utvrditi identitet osobe na osnovu delimičnih ostataka tela, ili ako su ubijenoj osobi slomljeni zubi, kao i koji je najbolji način za komadanje i odlaganje tela. Brajan je, navodno, istraživao i šta se dešava sa telom ako se stavi u amonijak, koliko vremena treba da prođe dok posmrtni ostaci ne počnu da se osećaju, da li neko može biti optužen za ubistvo ako se ne pronađe telo, ali i kako se ono balsamuje i kako očistiti drveni pod od krvi.

Brajan, koji je stajao u delu sudnice koji je odvojen staklom, nekoliko puta je odmahnuo glavom dok je tužiteljka iznosila dokaze.

Tužiteljka je pročitala da su Brajana 2. januara usnimile kamere u jednoj radnji kako gura kolica puna proizvoda za čišćenje, uključujući četke, krpe, ceradu, kante, naočare i sekiru. Sve to platio je 450 dolara u gotovini. Tog dana je kupio i tri tepiha, ali i belo zaštitno odelo.

- Sledećeg dana, Brajan Volš je kolima otišao do stambenih kompleksa u Abingtonu i Broktonu, izašao iz automobila u blizini kontejnera, noseći kese za smeće koje su izgledale teške i ostavio ih - rekla je tužiteljka.

Foto TV printskrin

Tog 3. januara je, prema njenim rečima, takođe pretraživao informacije u vezi sa dlakama na mrtvom telu i brzini raspadanja ostataka u plastičnoj kesi u odnosu na delove tela koji su pohranjeni u šumi, kao i uticaj sode bikarbone na miris raspadanja.

- Do trenutka kada su istražitelji obavešteni o Aninom nestanku i proverili te kontejnere, kese su već bile prebačene i uništene - rekla je tužiteljka, zbog čega su mnogi u sudnici pomislili da su u tim crnim kesama bili delovi Aninog tela.

- Ali, isto se ne može reći za kese za smeće za koje se veruje da ih je Brajan Volš ostavio u blizini stambenog kompleksa u Svampskotu, u kojem živi njegova majka, i to 5. januara, kada je tu zabeležen signal njegovog mobilnog telefona. Policija je pronašla kese, koje su odatle upućene za deponiju u Pibodiju, severno od Bostona.

Pored krvlju umrljanog tepiha, sekire i testere, što je ranije bilo obznanjeno, tužiteljka je juče istakla da su policajci pronašli krvave peškire, papuče, traku i zaštitno odelo, koje odgovara onom koje je Brajan kupio nekoliko dana ranije. Na njima su otkriveni DNK tragovi Ane i Brajana. Među otpadom su bile i firmirana torbica i čizme, koje odgovaraju onome što je Ana nosila kada je poslednji put viđena. Takođe, pronađena je i kartica vakcinacije protiv korone na njeno ime.

Foto "Tviter"

Anu je poslednji živu video porodični prijatelj Džem Mutlu, koji je sa Volšovima proslavio Novu godinu. On je, kako je ranije izjavio, otišao oko 1.30, a tokom večeri, prema njegovim rečima, nije primetio bilo šta sumnjivo u ponašanju svojih prijatelja.

Tri sata kasnije, Brajan je otpočeo sa pretragama na internetu. Anin nestanak prijavile su njene kolege, pošto se 3. januara nije pojavila na poslu u Vašintonu. Brajan je istražiteljima tvrdio da je kuću napustila u ranim jutarnjim satima 1. januara i da se taksijem uputila ka aerodromu u Bostonu, odakle je, kako je kazao, trebalo da uhvati let za Vašington. Policija je utvrdila da nije ušla ni u taksi ni u avion.

ODBRANA

NAMERAVAM da dobijem ovaj slučaj na sudu, a ne u medijima, koji su već osudili Volša.

Lako je optužiti, a još lakše reći da je neko počinio krivično delo. Mnogo je teže to i dokazati, a videćemo da li će tužilaštvo to moći - rekla je Trejsi Majner, koja zastupa Brajana Volša. - Po mom iskustvu, tamo gde, kao i ovde, tužilaštvo novinarima pušta takozvane dokaze pre nego što mi ih dostave, slučaj nije toliko jak.

RAZVOD

JUČE je moglo da se čuje da je tri dana pre nego što je Ana nestala, Brajan na "Guglu" tražio koja je "najbolja država za razvod za muškarca".

- Umesto da se razvede, Brajan Volš je raskomadao Anu i bacio njeno telo - rekla je tužiteljka.

Nastavak suđenja 9. februara

PRVOBITNO, Brajan je bio optužen da je obmanjivao policiju, kada su započeli potragu za njegovom suprugom Anom i bila mu je određena kaucija od pola miliona dolara. Međutim, sudija je juče povukao odluku o kauciji rekavši da do daljeg on ostaje u pritvoru. Naredni put, Brajan će se pred deliocima pravde naći 9. februara, kada će, pretpostavlja se, biti saslušan. Očekuje se i saslušanje svedoka.

Pogledajte više