U BUGARSKOJ UHAPŠENO 92 ŠVERCERA LJUDI: U akciji učestvovali Evropol, srpske i turske vlasti

Tanjug

17. 01. 2023. u 18:54

U ZAJEDNIČKOJ akciji bugarskih vlasti, Evropola, srpske i turske policije, u ponedeljak su u Bugarskoj optužene 92 osobe zbog sumnje da su bile deo organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila ljude.

Najčešće se ne zna kako devojke dospevaju na ulicu, Foto M. Labudović

Aktivnostima je koordinisao bugarski javni tužilac i specijalno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, državna i granična policija.

Bugarski istražitelji su, takođe, koordinisali sa srpskim i turskim vlastima, ali i sa još nekim partnerskim agencijama, saopštio je Evropol.

Osim što je podignuta optužnica protiv 92 osobe, proverene su 624 lokacije, 4.202 vozila, i 7.019 osoba.

Zajedničke akcije su se odigrale širom Bugarske i fokusirale su se na brojne mreže krijumčara iz Turske, koje idu preko Bugarske, Srbije, ka zapadnoj Evropi, dodaje Evropol.

-Glavni organizatori mreže aktivni duž ove rute imaju baze u Bugarskoj, Srbiji i Turskoj. Stvorili su svoje državne mreže i članove grupe koji su zaduženi za transport i smeštaj ljudi koje krijumčare. Za krijumčarenje se koriste kombiji, kamperi i autobusi, a cena za krijumčarenje veće grupe varira između 2.000 i 3.000 evra po osobi. Ukoliko se migranti krijumčare u manjim grupama od po pet, šest ljudi, može se desiti da plaćaju i do 10.000 evra. Plaćanja se vrše kada glavni organizator iz Turske potvrdi da su migranti stigli na bugarsko-srpsku granicu", navodi se u saopštenju Evropola.

Pogledajte više