SUĐENJE BELIVUKOVOJ GRUPI: Velja Nevolja i Miljković ne priznaju nijedno krivično delo (FOTO)

N. B. - Z. U.

17. 10. 2022. u 08:39 >> 10:36

U SPECIJALNOM sudu u Beogradu završeno je današnje ročište na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se optužnicom tereti za sedam ubistava, posedovanje oružja, droge, otmice i silovanje.

Foto: P. Milošević

Nakon što je tužilac završio sa čitanjem obe optužnice, okrivljeni su se izjasnili na navode optužnice.

Veljko Belivuk je izjavio da razume optužnicu, da će izneti odbranu, ali da neće odgovarti na pitanja, dodajući da ne priznaje nijedno krivično delo. Miljković je, takođe, izjavio da ne priznaje nijedno krivično delo, da je razumeo optužnicu i da će se izjasniti na nju. Krivicu su kratko negirali Marko i Miloš Budimir, zatim je za govornicu pristupio Srđan Lalić, koji je sa Tužilaštvom sklopio sporazum prema kome je dobio status okrivljeni saradnik:

- Priznajem krivicu i izjasniću se u okviru onog sporazuma koji sam potpisao sa Tužilaštvom - rekao je Lalić. U toku je izjašnjavanje i ostalih optuženih.

Miljković imao zamerke

Nakon pauze, za govornicu je izašao Marko Miljković, da se pobuni zašto je tužilac u optužnici iskoristio reč fingirano, a on je ranije upozoren kada je rekao fingirati.

- Sudija, ako nije dozvoljeno meni, nemojte ni njima da dozvoljavate - kazao je Miljković, koji je na sebi imao plavi džemper, a ispod njega belu košulju, kao i farmerke.

Pauza na suđenju

Zamenik tužioca završio je sa čitanjem prve optužnice. Sada je određena pauza, pa će se nastaviti sa čitanjem optužnice.

U toku čitanje optužnice

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić počeo je da čita optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još 28 optuženih, koja ih tereti za sedam ubistava, nedozvoljeno držanje narkotika, oružja, silovanje, otmice. Prethodno je predsednik veće sudija Vinka Beraha Nikičević pročitala optuženima njihova prava i saopštila šta sve tokom vođenja glavnog pretresa po zakonu mogu da rade.

Inače, optužnica ima više od 350 strana.

Belivuk za govornicom

Belivuk, Miljković i ostali optuženi, kao i trojica koja su dobila status svedok-okrivljeni, rekli su da u njihovim ličnim podacima nije došlo do izmena, od kako je započeo krivični postupak protiv njih.

Jedino je Belivuk izašao za govornicu i rekao da u njegovim podacima nema nikakvih promena, dok su ostali, kako bi se ubrazao ovaj proces, sa optužničke klupe potrdili isto.

Belivuk je na sebi imao belu majicu sa kratkim rukavima, svetle farmerke i bele patike.

Branilac Miljkovića se javio za reč

Sudija je prozvala sve optužene i njihove advokate. Branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović tražio je od sudskog veće da im kaže da li su kao dokaz prihvatili izdvajanje svega onoga što je dobijeno preko skaj aplikacije. On je naglasio da su ti dokazi manipulacija Tužilaštva i ako sada ne kaže da li su doneli odluku da li će se ti dokazi izdvojiti, oni neće kretati sa postupkom. Sudija je rekla da još nije donela odluku vezano za skaj aplikaciju.

U prethodnom periodu, tokom nekoliko pretresa, održano je pripremno ročište, koje se održavalo iza zatvorenih vrata i na kojem su tužilaštvo i odbrana iznosili sudskom veću svoje dokazne predloge.

Optuženi su se kratko izjasnili o navodima Tužilaštva za organizovani kriminal i svi su, osim onih koji su sa TOK sklopili sporazum o saradnji, negirali krivicu. Prema nezvaničnim informacijama, zamenik tužioca je, između ostalog, predložio da se kao dokaz izvede presretnuta komunikacija preko aplikacije "Skaj", sa čime se nisu složili optuženi i njihovi advokati, tvrdeći da je taj dokaz nezakonit. Odbrana je osporavala i fotografije, na kojima se vide tela žrtava, ali i one na kojima su i pojedini optuženi, tvrdeći da je reč o foto-montaži.

Negirajući u kratkim crtama ono što im se stavlja na teret, Belivuk i Miljković su svoja izlaganja bazirali na činjenici da ni za jedno ubistvo koje im se stavlja na teret Tužilaštvo kao dokaz nema telo. Za sve ono što je pronađeno u kući u Ritopeku - industrijska mašina za mlevenje mesa, DNK tragovi ubijenih i drugi dokazi, tvrde da su podmetnuti. Miljković je čak podsetio veće na slučaj nestanka malog Đorđa Andrejića, za čije ubistvo je bila osuđena njegova majka, koja je kasnije oslobođena, jer je pronađena glava mališana, ali ne i ostatak tela.

Belivuk, Miljković i članovi grupe uhapšeni su početkom februara prošle godine, a optužnica je podignuta posle skoro šest meseci. Na 322 strane najbrojane su sve optužbe, od udruživanja radi vršenja krivičnih dela, silovanja, otmice, pa do nelegalne trgovine narkoticima i oružjem i pet ubistava - Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija. U aprilu ove godine, Tužilaštvo je podiglo još jednu otpužnicu, kojom su obuhvaćena ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Za Belivuka, Miljkovića i još neke članove grupe zatražena je kazna doživotne robije.

Svedoci okrivljeni

Tokom istrage, ali i kad je započelo pripremno ročište, trojica optuženih su sa Tužilaštvom sklopila sporazum, prema kojem su dobili status svedok okrivljeni. U zamenu za blaže zatvorske kazne, oni su u obavezi da pred sudom ispričaju sve što znaju o kriminalnoj grupi i zločinima koje su njeni pripadnici počinili. Tako će Bojan Hrvatin svedočiti u zamenu za kaznu od 14 godina zatvora, Nikola Spasojević za 15, a Srđan Lalić za 18 godina robije.

BONUS VIDEO: PUCNjAVA U KRNjAČI: Ubijen mladić (30)

Pogledajte više