KASKADER ĆUTI NA SVE OPTUŽBE: Tereti se da je seksualno zlostavljao sedam devojaka, od kojih su pet bile maloletne

S. J. M.

15. 09. 2022. u 07:30

BIVŠEM instruktoru konjičkog kluba u Lipovačkoj šumi Milošu Đukiću (68), osumnjičenom da je od 2010. do 2021. godine izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje, Viši sud u Beogradu odredio je juče pritvor do 30 dana.

OSUMNjIČEN Miloš Đukić

Ta odluka je donesena kako ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

On se sumnjiči da je ta dela počinio nad sedam polaznica njegove škole jahanja i to u prostorijama konjičkog kluba. Pet tih devojaka je u to vreme bilo maloletno. Na saslušanju u Višem tužilaštvu Đukić, koji se kao kaskader pojavio u mnogim filmovima, branio se ćutanjem.

Prema krivičnoj prijavi, predatoj tužilaštvu, sumnja se da je on u decembru 2010. silovao tada maloletnu Katarinu Šolaju (29), koja je u to vreme imala 17 godina. Anđelu Belović (21), kako se sumnja, pokušao je da siluje u martu 2018. godine, a u junu godinu dana ranije je nad njom izvršio nedozvoljene polne radnje.

Takođe, postoji sumnja da je u septembru 2021. nad drugom devojkom, starom 15 godina, izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke.
Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 godina.

Sve oštećene devojke će u postupku dobiti status posebno osetljivih svedoka i svoje iskaze će davati u zakonom propisanom okruženju i pod propisanim uslovima. Iz tužilaštva navode da će se starati o maksimalnoj zaštiti identiteta oštećenih i pozivaju medije da o ovom slučaju profesionalno izveštavaju, uz maksimalno poštovanje kako prava žrtava i njihove privatnosti, tako i prava osumnjičenog uz pretpostavku nevinosti.

Ipak, tri devojke su, ne skrivajući svoje identitete, pojedinim medijima već ispričale detalje, objašnjavajući šta su preživele u školi jahanja.

POZIV DA PRIJAVE ZLOSTAVLjANjA

- Pozivamo sve žrtve seksualnog nasilja da se obrate policiji i tužilaštvu, da veruju državnim institucijama koje sprovode mehanizam zaštite i budu uverene da nema nedodirljivih, bez obzira na njihovu funkciju, materijalni položaj ili društveni status - poručio je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.
U cilju efikasne i adekvatne zaštite žrtava seksualnog nasilja i ujednačenog postupanja svih osnovnih javnih tužilaštava u Beogradu, viši javni tužilac je u avgustu imenovao Koordinatora za rodno zasnovano nasilje. On je zadužen za podršku i razgovor sa žrtvama, kako bi ih uputio u pravila krivičnog postupka i pomogao da kroz čitav postupak prođu maksimalno ohrabrene i zaštićene od svakog daljeg vida uznemiravanja. Identitet svih žrtava treba da se čuva u strogoj tajnosti, u cilju zaštite njihove privatnosti.

Šolaja je kazala da ju je jedne noći silovao u sobi, kada je odlučila da prespava u klubu, jer joj se trening završio kasno, a ujutru rano je imala novi. Ona je posle ostala u klubu još šest godina, a napad trenera se više nije ponovio. Kako je ispričala, otišla je 2016. godine, jer se uplašila kada joj je on "rekao da se napalio i da hoće da je skine".

Belovićeva je ispričala da je Đukić pokušao da je siluje u sobi u klubu, da ju je skidao i ležao preko nje, ali da je uspela da mu pobegne kada je naišao neki čovek. Ona se tad sakrila u boks sa konjima. Sačekala je da dođe gradski autobus, kojim je pobegla iz Lipovačke šume. Kako je rekla, jednom pre tog slučaja, trener se pribijao uz nju, lizao joj uvo i vrat, ispuštajući zvuke kao životinja.

ODBRANA: ŽALIĆEMO SE NA PRITVOR

ĐUKIĆEV branilac Vilijam Paspalovski rekao nam je juče da je njegov klijent uhapšen bez ijednog dokaza propisanog Zakonom o krivičnom postupku:

- Nema iskaza svedoka, veštačenja, uviđaja, već samo službene beleške o obaveštenjima građana, koje nisu dokaz na sudu. Tragedija je što se ovakvi slučajevi započinju bez osnovanih dokaza. Šta ako čovek nije kriv? Jedna od osoba, koja ga je prijavila, ćutala je 12 godina da je silovana, a onda dala intervju o tome. Ja sam prvo mislio da je iz policije procurela službena beleška, nisam mogao da verujem da to ona priča novinaru.

Paspalovski je rekao da će uložiti žalbu na sudsku odluku o pritvoru.

- Odbrana se protivi pritvoru, jer je za deset godina mogao da utiče na svedoke, nije nikad osuđivan da bi bilo osnova za sumnju da će ponoviti delo i na kraju javnost su uznemirile oštećene, koje su davale intervjue.

I Nađa Garčević ispričala je medijima da ju je prošle godine, u izolovanom delu štale, Đukić poljubio, pokušavajući da joj gurne jezik u usta, da je pipao po telu, usput stenjući i uzdišući. Ona ga je posle toga prijavila policiji, a saznala je da se to isto desilo i jednoj maloletnoj devojčici.

Kad je vlasnica kluba saznala šta se dešava, Đukića je pozvala na razgovor, a on je sve negirao i tvrdio je da devojke izmišljaju. On je, ipak, posle toga dobio otkaz. Đukić je, inače, ranije sam bio vlasnik tog konjičkog kluba, ali kad je prestao to da bude, ostao je da radi kao trener.

Pogledajte više