SEKIROM NA ŽENU, TAŠTU I SVASTIKU: U Beloj Palanci novi slučaj porodičnog nasilja, priveden LJubiša L. (59) zbog pokušaja ubistva

E. V. N.

02. 08. 2022. u 06:00

SAMO dan posle užasne porodične tragedije u beogradskom naselju Batajnica, gde je u nedelju, prema prvim nalazima iz istrage Čedomir J. usmrtio suprugu Blaženku G. J. sa više udaraca sekirom u glavu, a onda se obesio, dogodila se - nova.

Foto Shutterstock

Ovog puta, porodična drama dešavala se u Beloj Palanci. Srećom, bez smrtnog ishoda.

Tamošnja policija uhapsila je Belopalančanina Ljubišu L. (59) zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju. On se sumnjiči da je, navodno, u alkoholisanom stanju sekirom, najpre na ulici jurio, a potom sustigao i teško povredio svoju četiri godine mlađu suprugu V. L. (55). Njegovom besu nisu izbegle ni svastika S. T. (57), koja je pokušala da zaštiti sestru, dok je njihova majka J. P. (78) zadobila lakše telesne povrede.

- Šta se tačno dešavalo između Ljubiše i njegove žene i svastike, kao i tašte, još uvek ništa ne znamo - kažu komšije.

- U Palanku su došli iz Koritnice podno Suve planine. Ovde ga svi znaju kao mirnog čoveka, uvek nasmejanog i spremnog na šalu, koji ne pije i ne puši. Poznat je po umešnosti u građevini. Zato niko ne veruje da je alkohol kumovao ovoj porodičnoj drami, pre svega, jer su delovali kao skladna porodica.

Foto: Facebook

Zbog teških povreda lobanje i moždanog tkiva, kao i nagnječenja mozga sa krvarenjem, supruga i svastika su prebačene u UKC u Nišu, na odeljenje neurohirurgije. Osumnjičenom Ljubiši P. je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden na saslušanje u Više tužilaštvo u Pirotu. Nezvanično, Ljubiši L. je, navodno, pre nekoliko godina oduzeto vatreno oružje, jer je njime pretio ukućanima.

Kad je reč o zločinu u Batajnici, istraga se nastavlja. Blaženka G. J. je, nažalost, 19. žena koja je od početka ove godine svirepo ubijena u Srbiji.

Rodbina, prijatelji, kao i komšije i dalje ne znaju šta je Čedomira navelo da nasrne na Blaženku, a onda presudi sebi. Tim pre, jer svi koji su ih poznavali tvrde da su bili "skladan par" i da im je brak bio "uspešan".

Ipak, već dan nakon tragedije pojavile su se nezvanične priče o tome da je brak ovo dvoje svojevremeno veoma zaljubljenih bio u velikoj krizi. Navodno, Čedomir je voleo da popije, bio je ljubomoran, često je prigovarao supruzi i patio što je s poslom u inostranstvu i daleko od nje i dece. I Blaženka, za koju svi tvrde da je bila požrtvovan medicinski radnik, a pre svega majka, navodno je patila. Nije joj odgovaralo odsustvo supruga, htela je da se on vrati nazad u Srbiju i zbog toga su se prepirali. Konačno, kako nezvanično saznajemo, to je bio razlog zbog kojeg je, navodno, ona nedavno tražila razvod od muža, a koji to nije prihvatao.

Vesna Stanojević, Foto Tanjug

Vesna Stanojević, koordinator "Sigurne kuće", za "Novosti" kaže da je već više godina "poznato" da su jul i avgust "okidač" za povećan broj zločina, pre svega onih unutar porodice i da treba rešavati uzroke ovog problema, a ne posledice:

- Niko tačno ne zna šta se događa, da li su razlog visoka temperatura, veliki pritisak u vazduhu ili pak neki drugi problemi koji dovode do toga da se susrećemo sa velikim brojem tragedija, pre svega porodičnih, tokom letnjeg perioda - kaže Stanojevićeva.

- Međutim, iza takvih dela neretko se kriju poremećeni partnerski odnosi, koje uglavnom baš žene, koje na kraju budu žrtve, kriju od rodbine, prijatelja, nadležnih. Nažalost, kod nas je još uvek sramota reći javno da neko trpi nasilje, a većina žena, bez obzira na obrazovanje i status, misli da je to "njihova sramota" i zato ćuti o svemu što se događa unutar porodice. A često, iako deluju spolja zadovoljno i srećno po rečima komšija, iza zaključanih vrata i zatvorenih prozora događaju se velike drame i patnje, rezultiraju nasiljem, batinama, ubistvima.

UPUCAO SUPRUGU, PA PRESUDIO SEBI

PRE samo nedelju dana Vinko Paunović (53) ubio je u porodičnoj kući u Starčevu kod Petrovca na Mlavi svoju ženu Julijanu (46) sa više hitaca iz pištolja. Onda je presudio i sebi, upucavši se u glavu.

Vinko i Julijana Paunović, Foto Privatna arhiva

Ni za porodicu iz Starčeva, kao ni iz Batajnice, policija i nadležna tužilaštva nikada nisu primili nijednu prijavu o nasilju u porodici. Za Vinka i Julijanu rodbina kaže da su imali loš brak, da je on bio veoma ljubomoran i naprasit, a da se sirota žena trudila da sve to prikrije i sačuva porodični dom, ne prijavljujući nasilje nadležnima, niti bilo kome.

OPTUŽNICA PROTIV PANČEVCA

OSNOVNO javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je nadležnom sudu optužni predlog protiv M. S. iz ovog grada zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. On se tereti da je 7. jula u porodičnoj kući u Pančevu kuhinjskim nožem udarao stvari po kući, a potom svoju suprugu J. S. više puta rukama udario po telu. Predloženo je i da se pritvor prema M. S. produži do upućivanja na izdržavanje krivične sankcije, da se osudi na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci, kao i da mu se izrekne mera bezbednosti obavezno lečenje narkomana.

Pogledajte više