PRESUDA STOLIĆU 15. JULA: U Beogradu završen prvostepeni postupak protiv suspendovanog inspektora SBPOK

E. H.

27. 06. 2022. u 19:31

U POSEBNOM odeljenju Višeg suda u Beogradu juče je iznošenjem završnih reči tužioca i advokata odbrane, završen prvostepeni postupak protiv suspendovanog inspektora policije Božidara Stolića (na slici) i Beranca Filipa Golubovića (26).

Božidar Stolić, Foto M. Anšela

Zamenik tužioca za organizvani kriminal Saša Ivanić zatražio je da pripadnik MUP Srbije bude osuđen na kaznu zatvora ne manju od tri godine, a Golubović najmanje godinu dana, a izricanje presude zakazano je za 15. jul.

Tužilac Ivanić smatra da je dokazano da je inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Stolić zloupotrebio službeni položaj, a da ga je Beranac podstrekavao na to. Navodno, Golubović je davao novac policajcu da mu za iznos od 500 do 5.000 evra odaje službene informacije o potragama i dokazima prikupljenim u istrazi protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

- Posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolića tražio da mu dostavlja sve podatke o pronađenim dokazima posle privođenja, tražio je i dobio njihove fotografije iz SBPOK i to u trenutku kada im je određeno zadržavanje od 48 sati - naveo je tužilac.

Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović rekao je da je njegov klijent kolateralna šteta, neko na kome su se kola slomila u sveopštem sukobu struja unutar MUP. On je osporio navode optužnice i dokaze izvedene tokom suđenja. Advokat je naveo da je tvrdnja da je Stolić uzimao novac za informacije koje je, kako tužilaštvo tvrdi odavao "reč na reč", jer za to "ne postoje dokazi, video-snimci ili nešto slično".

Pogledajte više