STOLIĆ ODAVAO INFORMACIJE ZA NOVAC? Suđenje policijskom inspektoru zbog saradnje sa Belivukovom grupom, njegov rokovnik dokaz

Z. U.

12. 05. 2022. u 08:00

U POSEBNOM odeljenju Višeg suda u Beogradu na ročištu su prikazani dokumenti na osnovu kojih je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) optužilo policijskog inspektora Božidara Stolića za saradnju sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Božidar Stolić, Foto M. Anšela

Navodno, ta komunikacija se odvijala preko drugooptuženog Filipa Golubovića. Stolić, kao i njegov advokat Branislav Bogdanović, osporili su tvrdnje TOK, negirajući da su počinjena krivična dela.

U sudnici broj 1, na dokument-kameri, prikazani su, pored ostalog, izveštaji iz Jedinstvenog informacionog sistema MUP Srbije, o Stolićevoj pretrazi određenih osoba, zbog kojih mu se sada i sudi. Tužilaštvo smatra da je on proveravao određene osobe, na zahtev Golubovića, i da mu je prosleđivao podatke. Navodno, u zamenu za informacije davao mu je novac.

Kao jedan od dokaza prikazan je i sadržaj rokovnika policijskog službenika Stolića.

- U njemu je optuženi evidentirao sve službene radnje, koje je preduzimao, pominju se i druge osobe, i to sa imenima i prezimenima, ali ne i one koje su u optužnici - rekao je zamenik tužioca Saša Ivanić.

- Vidi se da je on veoma detaljan, pa je simptomatično da nema nijednog od ovih imena.

Na ovo je reagovao sam Stolić, koji je objasnio da je taj rokovnik zaplenjen i oduzet mu kod kuće, dok on ima još dve ovakve radne sveske u službenim prostorijama:

- Samo je taj rokovnik uzet, ali ne i ostali. Ovaj je bio u mom stanu u slučaju da zatrebaju neki podaci kolegama ili da ja zabeležim nešto što bi mi stizalo od informacija.

Foto: M. Anđela

Tokom nastavka suđenja prikazana je i službena beleška, koju su Stolić i njegov kolega uzeli od Golubovića u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, gde je bio posle hapšenja zbog droge i oružja.

Golubović je tada saslušavan oko detalja nestanka Gorana Mihajlovića, sa kojim je bio blizak. U međuvremenu se saznalo da su ovog mladića, prema optužnici, oteli i ubili pripadnici Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe.

- Ovaj dokaz prilažemo kao verodostojnost Golubovićevog iskaza datog kasnije u policiji, u prisustvu advokata, gde on objašnjava kako se odvijala saradnja sa Stolićem i priznaje krivično delo - obrazložio je tužilac.

- On tu pominje da je dobijao podatke o dokazima koji su pronađeni u kući u Ritopeku i poimenice navodi Milana Ljepoju, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija.

Ovakvu tvrdnju o saradnji policajca i prestupnika osporio je Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović. O čitanju ove Golubovićeve beleške, međutim, sudsko veće tek treba da donese odluku. Na prethodnom ročištu on je tvrdio da je ovakvu izjavu dao, jer su mu "policajci pretili pritvorom".

Foto: M. Anđela

"Skaj" komunikacija kao dokaz

KOMUNIKACIJA, koja se odvijala preko zaštićene aplikacije "Skaj", a iz koje se, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, vide dokazi o povezanosti policajca Božidara Stolića sa pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, biće prezentovana na sledećem ročištu, zakazanom za 6. jun. Reč je o tri stranice formata A4, koje su naši istražni organi dobili od francuskog suda, a posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Pogledajte više