"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Da li Legija štrajkuje glađu i zašto?

E. H.

04. 11. 2021. u 13:13

OSUĐENIK Milorad Ulemek Legija, koji izdržava kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića u zatvoru u Zabeli, koristi mnogo više privilegija nego ostali zatvorenici.

Foto: Arhiva "Novosti"

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde, u čijoj su ingerenciji srpski kazamati, ističe da je tačno da "osuđeno lice Milorad Ulemek odbija hranu koja se sprema u zavodu", ali prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", to ne mora da znači da on štrajkuje glađu, jer dobija pakete od kuće, snabdeva se u kantini, a može i da naručuje proizvode, koje potom zatvorska uprava nabavlja.

U Upravi ističu da se Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja. To se odnosi i na Ulemeka. Ono što ovi propisi dozvoljavaju jesu proširena prava osuđenih lica koja se posebno dobro vladaju.

Ova zakonska mogućnost je, kada je reč o čoveku osuđenom za ubistvo srpskog premijera, iskorišćena u svim važnim segmentima. Inače, sve ove povoljnosti osuđenicima odobrava upravnik KPZ Požarevac, uz saglasnost suda.

Kada je reč o Ulemeku, istina je sledeća. Osuđenici imaju pravo na posete bliskih srodnika (supruge, dece, roditelja, braće, sestara, usvojenika, usvojitelja) i branioca i drugih lica koja nisu bliski srodnici. Legija ovu mogućnost koristi od početka. Njemu je, čak, dozvoljeno da se viđa češće sa članovima porodice nego ostali zatvorenici.

Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno, od sat vremena. Legija već nekoliko godina ima posete tri do četiri puta mesečno, i to duplo duže, znači po dva sata i to bez fizičkih prepreka, odnosno reč je o neposrednom kontaktu.

I kada je reč o telefoniranju Ulemek je privilegovan. Zatvorenici mogu da telefoniraju bliskim srodnicima najviše dva puta mesečno od po 15 minuta. Legiji je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta.

U Upravi ističu da nisu tačni ni navodi da je on u samoizolaciji i da nema kontakte sa drugim osuđenicima:

- Ulemeku je godinama unazad omogućeno da boravi dnevno van sobe tri puta. Dva sata provodi napolju, dva u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti, znači ukupno šest časova je van sobe i to u društvu jednog, dva ili tri osuđena lica.

Inače, svi zatvorenici su smešteni u sobama u skladu sa propisima koji važe u mnogim zatvorskim sistemima u Evropi i svetu. Svi oni imaju pravo i na danonoćnu (24 sata) zdravstvenu negu, bilo u zatvorskoj bolnici u Zabeli ili Beogradu. Kada se pojavi teži zdravstveni problem, osuđenici se šalju na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) i u Klinički centar Srbije. Osuđena lica u Posebnom odeljenju imaju prioritet u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u navedenim ustanovama u odnosu na druge pacijente, što je posebno važno od izbijanja pandemije koronavirusa.
 

VIBER I SKAJP

Od početka pandemije koronavirusa, od marta 2020. godine, svim osuđenicima, pa i Miloradu Ulemeku Legiji, dozvoljeno je da telefoniraju duplo više. Sada imaju pravo na poziv osam puta mesečno, što je ukupno dva sata razgovora sa bližnjima.

- Na prvom mestu su dobrobit osuđenika i humano izvršenje kazne, jer smo shvatili da je važna psihosocijalna podrška od momenta izbijanja epidemije - ističu u Upravi. - To se odnosi na sve osuđenike, koji su zbog korone dobili mogućnost da po prvi put komuniciraju sa svojim porodicama putem "Skajpa" i "Vibera".
 

BONUS VIDEO: STRAŠAN NAPAD NA ZVEZDARI: Napao starca na ulici - bezdušno ga oborio na zemlju i opljačkao

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više