DEVOJČICE UDAJU NA SILU: Trgovci ljudima vešti manipulatori, prošle godine 57 identifikovanih žrtava

S. J. MATIĆ

28. 08. 2021. u 10:32

UPRKOS brojnim zakonodavnim i praktičnim merama, koje su preduzete tokom prethodnih godina, iz Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima "Atina" ukazuju da je trgovina decom u Srbiji i dalje u porastu.

Foto: Depositphotos

Podaci pokazuju da su prošle godine od 57 identifikovanih žrtava, 24 bile maloletne, od čega su 11 devojčice. Sedmoro dece bilo je seksualno eksploatisano, dok je prinudu na brak doživelo šestoro. Troje njih su bili žrtve radne eksploatacije, dok su dvoje bili primorani na prosjačenja.

Jelena Hrnjak iz "Atine" ukazuje da su deca u Srbiji žrtve trgovine sa različitim ciljevima eksploatacije:

- Na prvom mestu je seksualna eksploatacija, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala seksualnog zlostavljanja dece, zatim slede prinudni brak, prisilni rad, prisilno prosjačenje i prisilne kriminalne aktivnosti. To su mahom deca iz disfunkcionalnih porodica, koja žive u okorelom siromaštvu. Otkad znaju za sebe, znaju samo za beznađe i nedostaje im podrška za obrazovanje i razvijanje socijalnih kontakata.

Hrnjakova naglašava da su trgovci ljudima vrlo vešti u manipulaciji kroz kombinaciju obmana, laži, neiskrenih emocija, pretnji, ucena i nasilja.

- Oni mnogo lakše uspostavljaju kontrolu nad decom i to je i jedan od razloga što su baš najmlađi u najvećoj meri na meti tih kriminalaca. Deca imaju slabije mehanizme odbrane i umanjene kapacitete da bez spoljne pomoći izađu iz uloge žrtve. Često nisu ni svesni da mogu da traže pomoć i zaštitu. Sve to ide u prilog trgovcima ljudima da lakše kontrolišu žrtve - ističe naša sagovornica.

Iz "Atine" navode da deca koja su bila žrtve trafikinga često razvijaju veliki broj psihosomatskih simptoma, koji prerastaju u realne zdravstvene probleme.

- Sretali smo decu kod koje su se posle trauma razvila brojna hronična oboljenja, koja su im kasnije onemogućila funkcionalan život, kao i decu koja su bila HIV pozitivna nakon seksualne eskploatacije. Neki se bore sa depresijom, a neki postanu zavisnici od psihoaktivnih supstanci. Njihov oporavak je zbog svega toga veoma spor i mukotrpan - zaključuje Hrnjakova.

INFO-PLATFORMA

IZ "Atine" najavljuju da završavaju izradu informativne onlajn platforme za decu, koja će sadržati važne podatke o oblicima trgovine ljudima i o tome na koji način deca mogu da prepoznaju rizike i kome mogu da se obrate za podršku u slučaju potrebe. Cilj je da se podigne svest o rizicima trgovine decom, uključujući i digitalno okruženje, oblicima eksploatacije i najčešćim metodama, koje trgovci ljudima koriste da bi decu uvukli u svoje kandže.

Pogledajte više