MALO PIŠTOLJ, MALO PESMA Hitovi sa plej liste srpske mafije

Novosti online 07. 06. 2021. u 20:30

"PTIČICA" , "Uspeo sam u životu", "Ljepša od noći"... Ili, Boban Zdravković, Džej Ramadanovski, Šako i Dado Polumenta, Dara Bubamara...

Foto V. Danilov

Ovo bi ukratko bio kafanski repertoar srpskih kriminalac. Oduvek su voleli da budu viđeni u kafani, gde bi pokazivali svoju oružanu moć, ali i masne bakšiše koje su ostavljali pevačica.

Na plej listi stare garde iz osamdesetih godina bili su hotovi Tome Zdravkovića. Pesme ovog pevača često su se slušale u inostranstvu gde su "operisali" kriminalci. Nezaboravna je bila i Silvana Armenulić. U podzemlju se i dalje priča da je ova generacija kriminalaca od Ljubomira Magaša-Ljube Zemunca pa nadalje i te kako znala da se provodi u kafani.

Foto Arhiva Novosti

Silvana Armenulić

Prepričava se i da je član stare garde Darko Ašanin (ubijen 1. jula 1998.) do besvesti naručivao pesmu "Banjaluko i ta tvoja sela" od Milene Plavšić. Naručivale su se pesme od Zorana Kalezića a jedan od hitova je bila "Topla zima, plava žena".

Već krajem osamdesetih, stara garda za koju su pevači govorili da je jedina i bila boemska a ne nasilna kao one što su došle kasnije, na repertoar stiže i „Plavi moj safiru“ Bajage i instruktora.

A onda stižu devedesete, ratovi i splavovi. Ređaju se pesme... Sinan Sakić i "Južni vetar", a "Kockar" Mileta Kitića bio je hit Aleksandra Kneževića Kneleta i njegovih "voždovčana". Tu upada i Džej Ramadanovski sa nezaobilaznim "Uspeo sam u životu", za koju je tekst napisao Iso Lero Džamba, opaki Dorćolac o čijoj sudbini se ni dan danas ništa ne zna. Na splavovima se pojavljuje i Marko Bulata sa svojim hitom "Prijatelji, braćo, kumovi". Onda i "Tebi moja mazo".

Rampa za kralja kokaina

POČETKOM devedesetih mlađa kriminalna slušala je grupu "Mobi Dik", osnovanu 1992. godine i od čijeg starta je pevačica bila Ana Stanić. Ostaće zabeleženo da je prvo javno prikazivanje spota njihove čuvene pesme "Kralj kokaina" na televiziji – zaustavljeno. Na tadašnjem Trećem kanalu emitova je pesma i iznenada prekinuta na pola. Zvanično objašnjenje je bilo da su "radile makaze" zbog scena "drogiranja i ubijanja".

I na listi pesama pridružuje se Aca Lukas, čije hitove su posle obožavali gotovo svi naredni kriminalni naraštaji. I "zemunski klan" je voleo modifikovanu pesmu "Ptičica". Balkanski kralj droge Darko Šarić obožavao je "Ljepša od noći" koju su izodili Šako Polumenta i njegov sestrić Dado.

Foto: "Novosti"

Darko Šarić

Zadnji u nizu su Velja Nevolja i njegov klana. Ostalo je zabeleženo da su mu posle hapšenje na radiju naručivali pesmu "Nevolja" Dare Bubamare.

Pogledajte više