ZABORAVLJEN KRV: Mafija se naoružava, a Rade je bio prva žrtva u džipu

Novosti online 02. 06. 2021. u 20:00

GRUPA Velje Nevolje bila je dobro snabdevena svim vrstama eksploziva, a poslednji smrtonosni tovar pronađen je u šteku kod njegovog vojnika Vibora Končarevića u Kotežu.

Foto O. Matavulj

Prva žrtva napada sa podmetnutim eksplozivom u beogradskim „sačekušama“ bio je Rade Međed. Vlasnik nekoliko kockarnica u prestonici i brat po majci Radovana Lagundžina Žapca, prve žrtve „voždovočakog klana“, smrtno je ranjen 15. novembra 1994. godine. U eksploziji je teško povređen i prebačen je u Urgentno centar. I pored napora lekara da mu spasu život on je preminuo.

Foto Facebook

Rade Međed

Ubistvo Međeda (1962-1994) i to usred dana bio je, u pravom smislu, pravi bum među kriminalcima. Ali, i javnost je ostala šokirana novim načinom ubijanja. Bomba je bila podmetnuta pod Međedov džip i aktivirana je daljinskim upravljačem. Ekslozija je odjeknula kada se uključivao u Ulicu kneza Miloša. Eksploziv je bio povezan sa daljinskim upravljačem, uzetim sa dečije igračke automobila, i to iz Pionirskog parka.

Tada je beogradskim podzemljem kružila informacija da su bombaši, profesionalci, došli iz Švajcarske. Naravno, počinioci ovog ubistva nikada nisu otkriveni.

Crna serija napada bombom je ovako počela. Beograd i Srbija bili su preplavljeni raznim vrstama eksploziva jer su izbili ratovi na području bivše SFRJ. Najviše je bilo trotila, viteza, ali i plastičnih eksploziva poput „samteksa“ (u žargonu nazvanog „Čeh“).

Pogledajte više