BRANIĆE SE SA SLOBODE: U Novom Sadu saslušane osumnjičene za malverzacije u vezi sa PIO fondom

Lj. P.

07. 04. 2021. u 19:31

U NOVOSADSKOM Višem javnom tužilaštvu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, danas su saslušane G.R. (54), zaposlena u Republičkom fondu PIO, filijala Sombor osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja i S.T. (69) odgovorno lice firme DOO „Diteks“ Deronje koja se tereti za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Novosti

Iako je tužilaštvo predložilo da se obema odredi pritvor, sudija za prethodni postupak je odlučio da se osumnjičene u daljem postupku brane sa slobode.

Njih dve su uhapšene zbog sumnji da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile budžet Republike Srbije za više od dva miliona dinara. Kako je MUP saopštio, sumnja se da je G.R. je tokom 2016, 2017. i 2018. godine unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnosi na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe, a sve bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima.

Na ovaj način G. R. je, kako se sumnja, na osnovu neosnovano isplaćenih penzija za ukupno sedam osoba, nanela štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.

Osumnjičena S.T. se tereti da je podstrekavala G. R. dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi „Diteks“, da im neosnovano, odnosno bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.

Pogledajte više