BLOKIRANA NEMANJINA: Protest ispred Apelacionog suda zbog oslobađajuće presuda umešanima u ubistvo Ćuruvije

J.D.Lj. 05. 02. 2024. u 14:15

ISPRED Apelacionog suda u Beogradu danas je, u organizaciji Fondacije "Slavko Ćuruvija", NUNS, UNS, NDNV, Asocijacija medija, AOM, Lokal pres, KUP "Nezavisnost" i ANEM održan protestni skup građana nezadovoljnih odlukom tog suda kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak oslobođeni krivice za umešanost u ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

Slavko Ćuruvija, Foto

Pre početka pročitano je pismo Fondacije u kojem se kaže da ubistvo, "koje je naručila i organizovala država, ostaje nekažnjen zločin". Rašireno je nekoliko fotografija naslovnih strana "Dnevnog telegrafa", a onda i bela zastava:

- Odlukom suda, zločin ubistva Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen. Pozivamo vas da 25 minuta provedemo u tišini, za ovih 25 godina, i da podignemo ogledala da pogledaju svoj odraz u našim rukama - rekla je Ivana Stevanović iz Fondacije. Među više stotina ljudi na protestu bilo je dosta Ćuruvijinih kolega iz "Dnevnog telegrafa" i drugih medija, među kojima i Aleksandar Timofejev, Veran Matić. Povodom oslobađajuće pravosnažne presude u slučaju Ćuruvija Vrhovno javno tužilaštvo zatražilo je juče od nadležnog suda da mu dostavi spise predmeta, radi podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti.

- Ovaj zahtev se kao vanredni pravni lek može podneti protiv pravnosnažne odluke suda, zbog povrede zakona - saopštilo je Vrhovno javno tužilaštvo. Prema zakonskim propisima, ukoliko bude podnet vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud ne može da donese odluku na štetu okrivljenih, odnosno da ukine ili preinači pravosnažnu presudu. Može samo eventualno da konstatuje nezakonitosti ukoliko ih utvrdi.

Pogledajte više