MILOVANU BRKIĆU APELACIJA UKINULA PRESUDU: Pušten danas iz pritvora, dobio nanogvicu

S. J. M. 13. 09. 2023. u 19:59

APELACIONI sud ukinuo je danas prvostepenu presudu, kojom je Viši sud u Beogradu u julu osudio vlasnika časopisa "Tabloid" Milovana Brkića na 14 meseci zatvora zbog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog uređenja i naložio ponovno suđenje. Kako su nam rekli u tom sudu pisani otpravak ove odluke sa obrazloženjima još nije urađen, pošto je odluka danas doneta.

Printskrin

Postupajuće veće Apelacionog suda ukinuo je Brkiću i pritvor i odredio mu kućni pritvor sa nanogvicom. Tom merom zabranjeno mu je da koristi telefon i inetrnet i da u kuću prima druge osobe. 

On bez odobrenja suda može da napusti stan u kome boravi samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili osoba sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, ili imovine. On je tada dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija.

Po nalaženju Apelacionog suda, okolnosti na strani okrivljenog koje su postojale u vreme određivanja pritvora i poslednjeg produženja, protekom vremena od pet meseci izgubile su na intenzitetu i više nisu takvog značaja da nužno zahtevaju dalju primenu mere pritvora kao najteže mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka s obzirom na njegove lične prilike i zdravstveno stanje. Oni navode da se ista svrha može postići i određivanjem mere zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora prema okrivljenom i uz zabranu da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan.

Brkić je u julu oglašen krivim, jer je 8. maja na skupu protiv nasilja pozvao da se silom svrgnu državni organi. On je u kameru rekao - "Srpska opozicija je pokazala svoje bedno lice. Gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo u Skupštinu da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu".

Pogledajte više