APELACIJA PO ŽALBAMA NA PRESUDU ZORANU MARJANOVIĆU: Advokati traže pošteno suđenje

Z. Uskoković 12. 06. 2023. u 16:59

SEDNICA Apelacionog suda u Beogradu,na kojoj su trebale da se razmatraju žalbe branilaca Zorana Marjanovića, prvostepeno osuđenog na 40 godina robije zbog optužbi da je ubio suprugu Jelenu, odložena je za sutra.

Zgrada Apelacionog suda / Foto N. Fifić

Advokat Stefan Jokić, kome su se pridružili i ostali, zahtevao je izuzeće člana veća, sudije Rastka Popovića, jer je reč o suprugu ministarke pravde Maje Popović, što može da dovede u pitanje njegovu nepristrasnost.

U sudnicu broj 11 Apelacionog suda iz Okružnog zatvora u Beogradu doveden je i Zoran Marjanović. Odmah na početku, pre otvaranja sednice, za reč se javio advokat Jokić:

- Od početka, mi kao odbrana, tvrdimo da su našem branjeniku uskraćena osnovna ljudska prava, pre svega ono na pravično suđenje i pretpostavku nevinosti. Sudija Jelena Škulić, iako nema niti jednog dokaza o Marjanovićevoj krivici, osudila ga je na maksimalnu kaznu. Tada smo govorili, a sada se to i potvrdilo da je ta presuda ovoj sudiji bila ulaznica za Apelacioni sud.

Kako je u međuvremenu, sudija Jelena Škulić zaista prebačena u Apelaciju, to je za advokate odbrane , kako su istakli, novi dokaz da i ovo veće neće biti nepristrasno.

- Ona je bila sudijski pomoćnik kod sadašnjeg člana veća sudije Popovića, čija je supruga ministar pravde - naveo je advokat Jokić. - Smatramo da će da se vrši pritisak da se ova skandalozna presuda potvrdi. Izvinjavam se sudiji Popoviću, možda grešim, ali pokuašvamo samo da se našem klijentu obezbedi fer i nepristrasno razmatranje po žalbama.

ČLANOVI VEĆA

SUDSKO veće u Apelacionom sudu, koje odlučuje o žalbama, čine sudije Rastko Popović, Mijodrag Majić, Snežana Jovanović,Mirjana Popović i Marko Jocić. O zahtevu za izuzeće sudije Popovića, odlučivaće predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković. Popović je, inače, njegov zamenik.

Jokićev kolega, advokat Aleksandar Zarić, otišao je i korak dalje, pa je smatrao da Apelacioni sud u Beogradu ne bi trebao ni da odlučuje o tom predmetu. Smatrao je da bi zbog prelaska predsednika veća, koje je donelo prvostepenu presudu, u višu instancu, žalbe trebalo da razmatra neki od apelacionih sudova van glavnog grada.

- Ne samo sudija Rastko Popović, već ceo Apelacioni sud u Beogradu bi trebao da se izuzme, iako znam da ste svi pojedinačno i pošteni, profesionalni i nepristrasni - bio je izričit Zarić. - Suprug sudije Jelena Škulić, koja je sada u Apelaciji, je sudija u Ustavnom sudu Srbije, a bliska prijateljica joj radi u Kasacionom sudu. Ubeđeni smo od početka ovog slučaja, da se vrši neviđeni, medijski i svaki drugi pritisak, da se naš klijent po svaku cenu osudi, iako dokaza nema.

Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu Crvenka u Borči. Njeno telo, u kanalu, pronađeno je sutradan. Utvrđe no je da je ubijena sa osam udaraca u potiljak metalnim predmetom. Oruđe nije pronađeno.

Pogledajte više