HTELI U OVK, ALI NISU MOGLI, JER IM JE OTAC BIO POLICAJAC: Na suđenju Pjeteru Šalji u Hagu porodica žrtve Albanca završila svedočenje

S. J. M. 30. 03. 2023. u 18:20

SASLUŠANjEM četiri zaštićena svedoka iz jedne albanske porodice sa KiM završeno je ovonedeljno suđenje jednom od komandanata takozvane OVK Pjeteru Šalji pred Specijalnim sudom Kosova u Hagu zbog ratnih ločina u logoru Kukeš u Albaniji tokom maja i juna 1999. godine. Proces će se nastaviti 1. maja sa novom grupom svedoka tužilaštva.

Foto: Printscreen

Danas je svedočenje završio jedan sin žrtve, dok su prethodnih dana svedočili supruga i još dva sina. Oni su ispričali da je otac porodice radio kao policajac, u mestu na KiM gde su živeli, do 1997. godine kada je penzionisan. Kazali su da su im pripadnici OVK pucali zoljom u kafić koji su držali i uništili ga i da su 1998. godine došli kod njih u dvorište kuće i uzeli im oružje, koje su imali.

Porodica je kad je počelo NATO bombardovanje 1999. godine otišla u Albaniju, gde su vojnici OVK oteli oca i odveli ga u fabriku metala u Kukešu pretvorenu u logor, gde su ga držali 14 dana i najstrašnije tukli i mučili. Pržili su ga cigaretama po telu, tukli šipkama, sekli ga, stavljali so na rane, udarali po glavi... On im je ispričao da ga je više ljudi tuklo, ali je identifikovao Pjetera Šalju, Sabita Gecija i Džemšita Krasnićija. Tamo su ga pitali zašto se druži sa Srbima i kako je mogao da radi u jugoslovenskoj i srpskoj polciji. Kada su ga pustili oporavio se, ali su trajne fizičke i psihičke posledice ostale. Oni kažu da on posle toga više nije bio isti čovek i da je živeo sa teškim traumama. Dobio je dijabetis i oslepeo. Na KiM je posle rata tražio pravdu i da se tim zlikovcima sudi, ali je posle umro.

Prvi sin koji je svedočio u ponedeljak rekao je da oni nisu bili politički aktivni, ali da su podržavali Ibrahima Rugovu. Na današnjem svedočenju njegov drugi sin, koji tada nije živeo na KiM, rekao je da je porodica htela da postane deo OVK, ali je to bilo nemoguće, jer je otac do 1997. godine radio kao policajac.

Veliki deo iskaza ovih svedoka bio je zatvoren za javnost, kako bi se zaštitili njihovi identiteti i lični podaci.

Pogledajte više