SUĐENJE KRIMINALNOJ GRUPI VELJKA BELIVUKA: Hrvatin - Nisam čuo ništa o planiranju atentata na Vučića

Z.U.-N.B.

13. 03. 2023. u 07:00 >> 18:27

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas je održan glavni pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih kojima se na teret stavlja da su pripadnici njihove kriminalne grupe.

Foto: Novosti

Miljković - Da li je policija našla novac kod tebe?

Hrvatin - Ne, tada mi je oduzet laptop, mobilni, „roleks“ koji si mi ti poklonio, kopija, košta 300-400 evra, papir o isplaćenoj rati za auto. Auto mi nije oduzet.

Miljković - Kakvo mišljenje imaš o Nikoli Spasojeviću? (treći okrivljeni saradnik prim.aut)

Hrvatin - Sad mislim o njemu dobro jer postupa kako postupa, a ranije loše.

Miljković - Da li imaš saznanja da smo sa Aleksandrom Papićem radili neke izbore i proteste?

Hrvatin - Ne znam.Nikada nisam čuo o svrgavanju vladajuće strukture. Nekoliko puta sam čuo Veljka da je govorio da je imao par sastanaka sa nekim iz vladajuće strukture, ali nešto oko navijanja. A to oko svrgavanja vladajuće strukture ja nisam ništa čuo.

Miljković - Da li smo spominjali predsednika Vučića da ga ubijemo?

Hrvatin - Ja to nikada nisam čuo.

Ispitivanje Hrvatina je završeno za danas, Miljković je kazao da ima sigurno još tri dana da mu postavlja pitanja.

 

Marko Miljković počinje da postavlja pitanja

Miljković - Bojane reci mi kad počinješ da ideš na Radove utakmice

Hrvatin –  Od 1998.

Miljković - Da li tada upoznaješ Lalića?

Hrvatin - Ne znam da li baš tada. Ja sam bio u podgrupi „Rendžers“, nju je osnovao Toške.

Miljković - Da li si tada prodavao narkotike?

Hrvatin - Jesam i trave i spida i eksera. Probao sam sve narkotike, bio je kratak period. Konstantno sam koristio travu. Nikada nisam venski koristio drogu.

Miljković- Da li si učestvovao u nekom krivičnom delu osim onog ubistva?

Hrvatin - U navijačkim delima

Miljković - Da li ti je finansijski pomagao dok si bio u zatvoru?

Hrvatin - Nikada, samo me je pozdravljao. Meni nije platio nikakvog advokata. Kada sam uhapšen za ubistvo Majića branio sam se ćutanjem. Taj postupak je do pravosnažnosti presude trajao šest godina, a ja bio u bekstvu dve. Ne želim da odgovorim da li sam izvršio to krivično delo za koje sam osuđen.

Foto N. Skenderija

Marko Miljković Mare

Miljković - Zašto si se tada branio ćutanjem, a sada priznaješ navodna dela?

Hrvatin - Da sam pametan bio ne bih sada stajao ovde da me ti ispituješ.

Miljković - Opiši kako je izgledalo tvoje hapšenje

Hrvatin - Bio sam sam, išao sam u prodavnicu, kad sam izašao prišli su mi policajci, stavili na zemlju. Neposredno pre tog hapšenja primetio sam da me prate sigurno nekih 20 dana ranije i to su me vidno pratili. Mogao sam odmah da se sklonim, ali nisam hteo.

Miljković - Kad smo uhapšeni da li si se bojao da bi i ti mogao?

Hrvatin - Naravno. Prvo sam se sklonio sedam dana, ali životne okolnosti, porodica, prevagnulo je da se ne krijem.

Miljković - Odakle ti sveska koju si imao u SBPOK?

Hrvatin -To je opaska i na to ću odgovoriti opaskom, ne postoji nikakva sveska.Iz nikkave sveske nisam čitao, to je moj konačan odgovor. Nisam imao nikakvu svesku ni kada sam prvi put davao izjavu u Tužilaštvu.

Miljković -Da li si nešto pisao?

Hrvatin je odogovorio da je posle dogovora sa tužilaštvom imao obavezu da sve stavi na papir.

Miljković - Gde si nabavio svesku?

Hrvatin - U knjižari, doneo mi Pera Mitić - odgovorio je sarkastično. – Nikakvih spisa nije bilo iz kojih sam čitao i o čemu sam posle pričao. Nije bilo potrebe da bilo šta čitam, kad sam pričao o onome u čemu sam učestvovao.

LEČI SE OD KANCERA

Hrvatin je kazao da se leči od kancera i da to ne utiče na njega. Kazao je da je trenutno u fazi izlečenja.

Kad je uhapšen advokata je angažovala njegova žena, ali da ga nije zadržao, pa da je zatim došla neka žena. Na pitanje Miljkovića zašto je odbio advokata koga je dovela njegova žena, odgovorio je da je hteo da angažuje drugaricu, ali da ga je ona odbila.

Miljković -Da li se protiv tebe vodi finansijska istraga?

Hrvatin - Ne da ja znam.

Miljković - Kojim poslovima si se bavio od našeg hapšenja pa do tvog hapšenja?

Hrvatin - Ni sa čim. Ni drogom. Nisam prodavao drogu lično, ali bilo je nešto preko posrednika. Pomagao sam da se rasproda zaostala trava od braće Budimir.

Miljković - Od kojih para si se izdržavao u tom periodu?

Hrvatin - Imao sam pare od prodaje porodičnog stana, žena je radila. Pare koje sam zaradio u grupi trošile su se uz put. Ja kad sam odlučio da sarađujem iz bezbednosnih razloga je odlučeno da ne idem u pritvor, pošto sam bio prvi. Imao sam obavezu da ručno napišem sve što sam usmeno ispričao.

Miljković - Da li si izvršio neko krivično delo posle našeg hapšenja?

Hrvatin - Ne.

Miljković - Šta su ti rekli policajci zašto te hapse?

Hrvatin - Rekli su da sam učestvovao sa vama u grupi, konkretno za Veličkovića, nisu mi pokazivali slike sa skaja.

Poručio si "kuća je kao apoteka"

Miljković - Da li smo ti nešto poručivali iz zatvora?

Hrvatin - Konkretno meni ne, mi te preko advokata Nikole Ristovića pitali da li je sve očišćeno, kad je pronađena prostorija u kući i mašina, ti rekao ne brinite braćo, kuća je kao apoteka.

Miljković - Kakav je bio odnos tvoj sa Markom Budimirom?

Hrvatin - Bratski odnos. Miljković - Da li sebe smatraš ispravnim čovekom ili psihipatom?

Hrvatin - U ovom slučaju sebe smatram ispravnim čovekom.

Golubović nastavila da ispituje Hrvatina

Nakon pauze Advokat Vesna Golubović, punomoćnik supruge Gorana Veličkovića nastavila je da ispituje Hrvatina:

– Na pitanje tužioca rekli ste da ste bili spremni da žrtvujete posao koji imate sa Veličkovićem radi pripadnosti grupi. Zašto je ova grupa za vas bila toliko značajna, kakvi su to bili benefiti, a nije bio novac.

Hrvatin - Uglavnom novac, sa Goranom nije bila neka zarada. Sa njim sam samo jedan posao radio. Sa ovom grupom me vežu prijateljstvo i veća ambicija. Oni su u tim poslovima na ulici, mnogo jače bili kotirani od Gorana.

Golubović - Kažete da je grupa imala težnju da uspostavi kontrolu na južnoj tribini i da je Kića bio „rešen“ jer je vukao ka sebi prave navijače. Čiji je interes da se uspostavi apsolutna kontrola na tribini, zašto je to bilo važno i kakvi su to pravi navijači, šta rade na tribini oni koji nisu pravi-

Hrvatin - Ja nisam bio pripadnik ni jedne partizanove navijačke grupe. Belivuk i Marko Budimir su bili pravi navijači. Braća Budimir su bili glavni distributeri za marihuanu na tribini, a Miljković i Belivuk kokain. Navijanje pravo više nije u prvom redu, važno imati što više ljudi za distribuciju droge.

Golubović - Kad ste pravi plan likvidacije Veličkovića,rekli da ste imali plan da ga sačekate u policijskim uniformama. Odakle vam one?

Hrvatin - Ne znam.

Golubović - Šta je bio vaš motiv da priznate izvršenje krivičnih dela?

Hrvatin - U prvom momentu opstanak. Ja sam uhapšen posle šest meseci i za to vreme sam pratio situaciju. Uhapšen sam desetak dana posle operacije, žena mi bila trudna, malo dete. Ja sam radio loše stvari, ali smatram da nisam loš čovek.

Punomoćnik porodice Milana Ljepoje Hrvatin pitala je zašto je ubijen ovaj pripadnik „Pink pantera“ na šta je Hrvatin kazao da je ovaj bio pripadnik „škaljarskog klana“ koji je poslao dva čoveka da ubiju Zvicera u Ukrajini.

- Imao sam i materijalnu satisfakciju. Kasnije sam saznao da je Zvicer svima nama platio za ubistvo Ljepoje, kada su uhapšeni Belivuk i ostali, aja nisam dobio novac.

Na pitanje advokata  Aleksandra Šćekića, punomoćnika porodice ubijenog Lazara Vukićevića Hrvatin je odgovorio da je Miljković bio opsednut Vukićevićem. Zatim je kazao da je učestvovao u uklanjanju tela Nikole Mitića i da je Miloš Budimir slikao to. Dodao je da nije gledao te fotografije, zato što je imao prilike da sve to vidi uživo.

Foto: Privatna arhiva

Ubijeni Goran Veličković

 

O ubistvu Veličkovića

Tužilac- Koliko ste i od koga dobili novca za aktivnosti koje ste imali?
HrvatinZa Gorana Veličkovića 10.000 evra,  za Lazarevića, 20.000 za primopredaju novca, za Zdravka Radojevića sam dobio 10.000 evra.
Tužilac – Od koga ste dobili skaj telefon, kada 
Hrvatin- Imao sam dva nadimka Leo Luka, pa onda Anakin, dobio od Marka Miljkovića i Miloša Budimira.
Tužilac – Šta vas je opredelilo da učestvujete u ubistvu Veličkovića
Hrvatin – Na prvom mestu pripadnost grupi. Novac za Veličkovića su mi obećali Belivuk i Miljković. Miljković nije voleo Veličkovića, imali su sumnje da je „dupljak“, a kada su ga uhvatili, pokazalo se da je na vezi sa Filipom Koraćem, tačnije sa „škaljarcima“.

Advokati reagovali

Tužilac – Da li ste posle 4. februara 2021. kad su uhapšeni imali kontakt sa nekim
Hrvatin – Da, bio sam u kontaktu sa Dušanom Roganovićem, a preko Brašnjevića se spajam sa Radojemom Živkovićem, rođakom Radoja Zvicera. Živković me je kontaktirao i rekao da idem da se nađem sa nekim momkom koji će mi dati tri kriptovana telefona, da dva dam ženama Miljkovića i Belivuka. Posle hapšenja grupe, Dušan Jovanović je napravio grupu kao pomoć onima koji su uhapšeni, tada sam se spojio sa Nikolom Vuševićem, Džoni sa Vračara, koji je na skaju bio „Diablo“
Tužilac- Videli ste sliku na kojoj je Goran Veličković. Šta je na toj slici
Hrvatin – Video sam sliku.
Na ovo su advokati počeli da protestvuju jer navode da su te slike sa skaja, a da još nije odlučeno da li će one biti uzete kao dokaz.
Hrvatin -  Ja sam video fotografije, video sam nekoliko, ovu čuvenu sa Lalićem i Belivukom gde drže glavu, da na telu piše „Korać pi...“, na leđima ispisano krvlju, isečene delove tela. To su forografije pre uništenja potpunog Gorana Veličkovića. Ja sam video te slike i slike pokojnog Gligorijevića, ostale nisam video.

Tužilac- Hoćete opisati sliku gde je Gligorijević?
Hrvatin – Video sam telo, da je na telu pisalo „izdaja“, na zadnjici „Trajko“, slikano u sekvencama kako su ga sekli.  Vidi se korito, da stoje najloni okolo. 
Tužilac – Ko je bio u obezbeđenju Belivuka i Miljkovića
Hrvatin - Vladimir Grek, Senad Rešović i dva brata. 
Hrvatin zatim navodi da je na stadionu Partizana, a vezano za otmicu Nikole Mitića u prostoriji koju su koristili, zatekao sve koji su učestvovali u pratnji. Mitić je sedeo u toj prostoriji, koju zove kancelarija, da bi zatim do detalja opisao šta se u njoj nalazi. Mitić je, kako kaže prebijen:
-Bio je naduven, curila mu je krv iz nosa, bio je zbunjen. Ja sam njemu postavio par pitanja, zašto prati, da li za Šarca i koliko je para dobio.
Tužilac – Imate li saznanja vezano za krivično delo na štetu I. S. (po optužnici ovaj momak je silovan)
Hrvatin - Nemam nikakva saznanja.

Lazar Vukićević i kuća u Ritopeku

O ubistvu Lazara Vukićevića

Tužilac - Ko učestvuje u uništavanju tela Lazara Vukićevića?
Hrvatin - Ja nisam ali znam da su bila braća Budimir, Draganić. To znam jer mi je Draganić tražio da dođem do kuće, donesem neke stvari i odmenim nekog od njih trojice i prospem ostatke, ali ja nisam mogao. 
Sudija - Vezano za Nikolu Mitića, kako je bio obučen?
Hrvatin –Ne sećam se. Njegovo telo smo uništavali ja, Lalić, Miloš Budimir i Draganić. Tada se prvi put upoznajem sa uklanjanjem tela. On je bio ubijen dan ranije, video sam da je bio preklan.

Zadatak: Ubiti Mladena Lazarevića

Hrvatin je zatim kazao da je dobio zadatak da se ubije Nišlija Mladen Lazarević, pripadnik grupe „Pink panter“. Da je naredba bila da se ispitaju njegove navike.

- Išli smo da osmotrimo kraj gde smo dobili informaciju da on dolazi i živi, to je bilo u blizini jednog kafića na Novom Beogradu, naselje „Vest“ . Uspeli smo da se nakačimo kamerama u jednom kafiću, preko kojih je i Zvicer mogao da prati video nadzor. Kada sam pristao na taj posao, išao sam na gugl mape, preko njih sam se upoznao sa svakim delom tog kraja, posle sam iznajmio stan u to  kraju.

Hrvatin je ispričao da je jednom prilikom dok je sedeo u kafiću, čekajući da se nađe sa ženom koja je iznajmljivala stan, video sada pokojnog Luku Perenčevića, sa kojim je popričao. Naveo je i da je uspeo da iznajmi stan.

- Da bi smo spoznali navike Mladena otišao sam kod Koste koji je radio sa kamerama, objasnio sam mu kako bi kamere koje ćemo koristiti trebalo da snimaju. Ispod prednjih tablica na kolima koje sam vozio je stavio dve kamere. U gepeku kola su bila dva velika akumulatora i gledali smo da možemo odmah preko telefona i lapštopša da gledamo dešavanja uživo. Ali to nije moglo, pa je Kosta  dolazio da skine snimke, koje smo kasnije gledali.

Videli smo njegove navike, posle osam je izlazio, imao je obezbeđenje , taj mu je izvozio blindu, išao je na treninge. Odlučili smo se da ga „radimo“ kad se vraća kući, kad uđe u zgradu. Ljudi koji su trebali da ga ubiju su dvojica Bosanaca. Dao sam im 2.000 evra da imaju za život, rekao da ću ih kontaktirati. Bilo je nekoliko pokušaja. Ali na kraju ništa nije bilo od toga, jer je jedan od dvojice Bosanaca bio rođak nekom pripadniku „škaljarskog klana“. Ti Bosanci su zatim pobegli. Dobilo sam 25.000 evra za te poslove, 5.000 je uzeo belivuk za troškove.
 

Foto: Ataimages

-Belivuk me je jednom kontaktirao me je rekao mi da se spremim da treba da uzmem neke pare, 300.000 evra, da će Lalić i Marko Budimir biti sa mnom, da treba da uslikamo tog čoveka koji će doneti pare. Lalić je trebao da slika, ja da preuzmem novac. Belivuk mi je pisao i rekao da će oni koji treba da nam predaju novac odrediti vreme i mesto kad ćemo se videti. Tog dana kada smo trebali da se vidimo sa tim čovekom, pošto su kamera i slikanje otpalo, jer nismo znali gde ćemo se videti, Lalić je predložio da uzmem naočare sa kamerom i sat sa kamerom. Išli smo u prodavnicu gde se kupuje špijunska oprema. Odlučio sam se da budem u teget odevnoj kombinaciji. 

Marko Budimir i Lalić su trebali da mi budu pratnja. Trebali smo da se vidimo kod „vera“ na Novom beogradu. Auto kojim je trebao da dođe taj čovek je bio „punto“. Došao sam pola sata ranije. Kad je došlo vreme da se vidim ssa njim, okrenuo sam sat i šetao se da vidim da li je taj čovek došao. Dok sam se šetao video sam „punta“, prišao sam mu, bila je i šifra koju sam trebao da kažem, ne sećam se koja. Mislim nekog grada. rekao sam mu šifru, on izašao iz kola, nismo pričali ništa, predao mi dve sportske torbe. Veljko mi ranije rekao da neće biti 300.000 već 600.000 evra. Ja sam zatim taksijem otišao na Darćol, u cara Dušana. Kad sam stigao do menjačnice i u nju sam ušao sa šifrom, morao sam da kažem da me Best šalje. Kada sam ušao, izbrojali smo, falilo je 300 evra. 300.000 sam ostavio u menjačnici, a ostatak sam stavio u ranac. Novčanice su njaviše bile u apoenima od 50 evra. Marko Budimir me je zvao i rekao da me čeka sa Miljkovićem. Oni su posle otišli da odnesu pare Miljkovićevoj ženi kući. Posle smo se našli na Dedinju u kući. Skinuli smo snimak sa kamera. Veljko rekao da su Crnogorci, a pre svih Zvicer zadovoljan jer sam snimio čoveka koji je predao novac, rekao je Hrvatin.

Hrvatin je kazao da je tri puta preuzimao novac i detaljno je opisao na koji način je to radio.

-Video sam snajpersku pušku, mislim da je bio i mitraljez. Na blic sam video. 

Krajem avgusta, Srđan Lalić ide u Tursku na poziv Belivuka,a  sedam dana kasnije Miloš Budimir i ja, takođe na poziv Belivuka. Na aerodromu u Istanbulu smo morali da sačekamo jednog dečka Duška Roganovića, on invalid, pa smo morali da ga sačekamo, pa da odatle idemo u Antaliju. Mi smo zakasnili, pa smo drugim letom otišli u Antaliju, pa u jedno mesto blizu Antalije, gde je u jednoj kući bio Belivul. Tu upoznajem Dušana Roganovića i Milinka Brašnjovića.

Ko su Gadafi i Gladijator

Roganović je bio na skaju Gladijator, a Brašnjović Gadafi. Marko Miljković je došao nekoliko dana kasnije sa porodicom, ali je on rezervisao u hotelu. nekoliko puta je dolazipo. Iz kućže je prvo otišao Belivuk, nekoliko dana kasnije i ja. Utoj kući sam čuo od Milinka, koji je učestvovao u ubistvui, on je ispričao kako se sedilo. Da je uhapšen nekoliko dana pre ubistva Stamatovića i dedovića. da ih je bilo četvoro, da su nosili maske, da su se dvoumili da li uopšte da ulaze u restoran. Milinko je odlučio da skine u masku i uđe. Kad je ušao u restoran video je Stamatovića i dedovića. Dedoviću je pucao u glavu,a  Stamatoć je skočio, da bi u njega pucao Lainović. Ispričao je da su danima tražili Stamatovića i Dedovića, ali da je Veljko uspeo da ih snimi i kaže da su u restoranu.

Veljko i Miljković su lažirali Milinkovu smrt, kao da je on mrtav za „škaljarski klan“.

Nije bilo pretnji sudiji

Pre svedočenja, sudija je saopštila da je veće pregledalo snimke sa kamera i da nisu primetili da je Veljko Belivuk uputio bilo kakve pretnje ili uputio uvredljive poruke advokatu Vesni Golubović, punomoćniku supruge Gorana Veličkovića.

-Drago mi je da ste pogledali, ali zaista se desilo ono što sam navela. Nisam upućena u to kakav je položaj kamera i da li može da uvek snimi njegove postupke i izraze lica, ali mi je važno, da ja nisam neko ko bi izmislio nekakav događaj, nemam razloga. Ovo je mene lično iznemirilo, moju porodicu, kolege, koji su zabrinuti. To se zaista dogodilo. Ne samo Belivuk i ostali okrivljeni su često upućivali određene poruke saradnicima i poglede. To je nešto što nećemo tolerisati, da se sve evidentira. Važno mi je da govorimo o onome što se dešava. Ono što sam rekla da se desilo, desilo se.

Hrvatin nastavlja svedočenje

U planu je da okrivljeni saradnik, Bojan Hrvatin nastavi sa svedočenjem u slobodnom izlaganju, nakon čega će sudsko veće, tužilac i odbrana imati pravo da mu postavljaju pitanja. On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum da u zamenu da mu sud izrekne kaznu od 15 godina zatvora ispriča sve što zna o zločinima grupe.

Hrvatin je na početku svedočenja kazao da će govoriti o krivičnim delima koja su se našla u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, ali i o onim koja njom nisu obuhvaćena. On je, između ostalog naveo da je u grupi bila stvorena takva atmosfera da se odanost dokazivala ako se okrvave ruke, odnosno učestvuje zajedno u ubistvima. Govoreći o pripadnicima, kazao je da su u samom vrhu bili Belivuk, Miljković, braća Miloš i Marko Budimir, Srđan Lalić i on.

OKRIVLjENI SARADNICI

PRE Hrvatina sudsko veće saslušalo je okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji je sa Tužilaštvom sklopio sporazum, kojim će, ukoliko sud to prihvati biti osuđen na 18 godina zatvora. Treći po redu pripadnik grupe koji je odlučio sa sarađuje je Nikola Spasojević i ako ispuni sve ono što je dogovoreno, biće osuđen na 14 godina robije. On će se pred sudom naći nakon što Hrvatin završi sa svedočenjem.

Ovaj okrivljeni saradnik je govorio o ubistvima Gorana Veličkovića Goksija, Nikole Mitića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje. Hrvatin je naveo da je prvi put u tajnu prostoriju u kući u Ritopeku, koju su zvali "klanica" ušao kako bi uklonio Mitićevo telo. On je svedočeći, do detalja govorio o ubsitvima i sekaćenjima žrtava, koji su kod prisutnih u publici, ali i među delom optuženih, izazivali mučninu i gađenje.

Prema optužnici, pripadnicima grupe na teret se stavljaju sedam ubistava, otmice, nedozvoljeno posedovanje oružja, trgovina narkoticima, a pojedinima i silovanje.

Pogledajte više