GOKSI HTEO PIŠTOLJ PA UPAO U ZAMKU: Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin danas počeo da svedoči u postupku protiv ekipe Belivuka i Miljkovića

Z.U.- N.B.

23. 02. 2023. u 20:00

PRIZNAJEM da sam član organizovane kriminalne grupe, ali ne i navijačke ekipe "Principi". U ovoj grupi sa Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i ostalima bio sam zbog kriminalnih aktivnosti. Stvorena je takva atmosfera da se odanost grupi na neki način dokazuje ako se "okrvavite", učestvujete zajedno u ubistvima. U prvi mah smo imali zajedničkog neprijatelja, Slavoljuba Trajkovića Trajka. To je bio moj prvi korak i ulazak u organizovanu kriminalnu grupu.

Foto: Privatna arhiva

Ovako je Bojan Hrvatin, drugi okrivljeni saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupku protiv Belivuka i Miljkovića, započeo danas, posle Srđana Lalića, svoj iskaz u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu, gde je pojašnjavao svoju ulogu u ovoj kriminalnoj organizaciji, ali i zlodela koja je i sam počinio. Na početku je najavio da će govoriti o svemu onome što se nalazi u optužnici, ali da će pričati i o krivičnim delima koja nisu njom obuhvaćena.

Ekipa je, kako je kazao, pripremala i otmicu i likvidaciju Trajkovića, ali je u jednom trenutku od te zamisli odustao Belivuk.

- Čekalo se da prođu izbori, odnosno jun - ispričao je Hrvatin. - Belivuk i Miljković su nam govorili da čekamo da vidimo da li će Nebojša Stefanović biti reizabran za ministra. Tek posle toga, kako su nam objasnili, bavićemo se Trajkom.

Govoreći o pripadnicima organizovane kriminalne grupe, kojima je i sam pripadao, Hrvatin je naveo da su u samom vrhu bili Belivuk, Miljković, braća Miloš i Marko Budimir, Srđan Lalić i on:

- Nisam stekao utisak da su oni neki navijači. Sa Milošem Budimirom sam se upoznao na izdržavanju kazne zatvora. Znam da je tada zdušno navijao za Zvezdu. On se sa Miljkovićem isključivo bavio kriminalom, dok su Marko Budimir i Belivuk bili zainteresovani i za tribinu.

KAVČANI

MENI je Marko Miljković rekao da smo mi "kavčani", da nam je Zvicer brat i burazer - naveo je Bojan Hrvatin. - Znao sam da su "kavčani" u ratu sa "škaljarcima". Pričali su i o ubistvima u Atini, na Krfu...

Potom je Hrvatin počeo detaljno da objašnjava svoju ulogu u namamljivanju, otmici i ubistvu Gorana Veličkovića Goksija, koji je likvidiran početkom avgusta 2020. godine. Njih dvojica su se, kako je kazao, poznavala odranije, a pošto je izašao iz zatvora, Hrvatin je sa njim otpočeo poslove oko prodaje narkotika.

- Goran me je jednom prilikom pitao da li planiram da se vratim na utakmice Rada, a ja sam rekao da me to ne interesuje - naveo je Hrvatin. - Onda mi je rekao, pošto je bio navijač Partizana, da bi išao na utakmice, ali da neće, jer se ne slaže sa vodećom grupacijom, misleći na "Principe" i osuo je drvlje i kamenje po Veljku i "Principima", ali samo u navijačkom smislu.

PRVA KAZNA ZA UBISTVO PREPOLOVLjENA

BOJAN Hrvatin je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal napravio sporazum prema kojem će, ukoliko sud bude smatrao da je njegovo svedočenje verodostojno i da ništa nije prećutao, biti osuđen na 15 godina zatvora. Ovaj nekadašnji navijač "Rada", proveo je 15 godina u zatvoru zbog ubistva navijača Voždovca, Bojana Majića, 4. avgusta 2005. godine. Sve se, kako je utvrđeno, dogodilo na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica. Hrvatin je sa još trojicom mladića naoružan noževima, šipkama i kamenicama ušao u voz, znajući da su u njemu navijači Voždovca. Tada je usmrtio Majića, sa tri uboda nožem. Prvobitno mu je bilo izrečeno 30 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu kaznu prepolovio, uz obrazloženje da će ta kazna u dovoljnoj meri uticati na njega da ne vrši ista ili slična krivična dela.

Poznanstvo sa Veličkovićem, Belivuk i Miljković su iskoristili da ga "navuku", jer su, prema rečima okrivljenog saradnika, saznali da je "dupljak" i da sarađuje sa drugim navijačkim frakcijama:

- Miljković je rekao da misli da je Goran planirao da ubije nekog od njih. Veljko, koji ga je gotivio, rekao je da ne veruje da je nekoga hteo da ubije, ali da jeste dupljak. Pitali su me da li hoću da navučem Gorana da ga otmu. Pristao sam iz tri razloga, zbog keša, bio sam sa njima u grupi, a otkad sam krenuo da dolazim najviše sam se zbližio sa Markom Miljkovićem.

Veličković je, objasnio je Hrvatin, uveden u zamku, jer je želeo da kupi pištolj na crno. Zatim je detaljno objasnio kako su tekle pripreme za otmicu, navodeći da su postojala dva plana. Kazao je da je prvi plan propao nekoliko dana pre ili posle ubistva "škaljaraca" Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, 23. jula 2020. godine. Zatim je počeo da opisuje šta je prethodilo Veličkovićevoj otmici 3. avgusta 2020, kako ga je namamio da sa njim dođe na jednu njivu nadomak Beograda, kako bi kupio pištolj i ko je sve učestvovao. Opisao je da su Veličkoviću na glavu stavili fantomku i udarali ga po glavi, kao i da ovaj tada nije znao da je Hrvatin umešan u sve. Kad su ga smestili u automobil i odvezli u Ritopek, Miljković mu je kazao da ide za Beograd i da će se naći na stadionu.

- Kad je Miljković stigao, ispričao mi je da se Goksi dobro drži, da je pitao za mene, a da mu je on rekao da su me kao već rešili - govorio je Hrvatin. - Posle nekih sat vremena, Miljković je krenuo sa stadiona da ubije Gorana. Rekao mi je: "Čekam da me zovu, meni je došlo na red da ga ubijem". Miljković je bio najveseliji, kad sam ja pristao da učestvujem u zavlačenju Gorana, jer ga je on najviše mrzeo.

FOTOGRAFIJE ZAPLENjENIH VOZILA

TOKOM današnjegg glavnog pretresa prikazane su fotografije na kojima su se videla vozila zaplenjena od pripadnika kriminalne grupe. Reč je o 55 automobila i jednom motoru. Okrivljeni saradnik Srđan Lalić je za pojedine objašnjavao ko ih je koristio, ali je naveo i da su pojedina vozila oduzeta od nekih žrtava grupe, kao i da su pojedina korišćena tokom otmica. Tako je među fotografijama nekoliko "škoda", prikazan i beli "mercedes", za koji je Lalić naveo da je oduzet od Zdravka Radojevića. Prikazan je i beli "rendžrover" koji je, kako kaže Lalić, vozila supruga Marka Budimira, a beli BMV, koji je sledeći prikazan, prema njegovim rečima, vozila je supruga Marka Miljkovića. 

Pogledajte više