U VIŠEM SUDU U BEOGRADU POČELO SUĐENJE DRAGOLJUBU SIMONOVIĆU I SARADNICI: Oštetili budžet za više od 15 miliona dinara

J.D.Lj.

22. 02. 2023. u 14:34

UVODNIM rečima Tužilaštva i odbrane danas je, u Višem sudu u Beogradu, počelo suđenje Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka, i Biljani Bokalović Đorđević, nekadašnjoj načelnici opštinske uprave, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet te opštine za više od 15 miliona dinara.

Foto: P. Milošević

Optužnicom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Simonović se tereti da je nezakonitim postupanjem u decembru 2018. prouzrokovao štetu budžetu Grocke u iznosu od 11.647.035,63 dinara, a Bokalović Đorđević od 3.993.000,00 dinara.

U uvodnoj reči Tužilaštvo je istaklo da će tokom suđenja dokazati da je Simonović, suprotno odredbama Zakona o budžetu, doneo rešenje kojim se odobrava isplata godišnje nagrade za 2018. zaposlenim, imenovanim, postavljenim i izabranim licima u GO Grocka od po 50.000 dinara, a koja se uvećava za pripadajuće poreze i doprinose.
Za drugookrivljenu navedeno je da je ona, suprotno propisima, donela rešenje kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći zaposlenim i postavljenim licima na osnovu kojeg je istog dana iz budžeta opštine i izvršena isplata ukupnog bruto iznosa od 3.993.000 dinara.

Tužilaštvo traži i da se u svojstvu svedoka na suđenju ispitaju zakonski zastupnik Grada Beograda, Gradski pravobranilac Grada Beograda, kao i da se pročita izjašnjenje Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda, među kojima je i Goran Vesić.

U optužnom predlogu Tužilaštvo je predložilo sudu da Simonovića osudi na 2 godine i šest meseci zatvora, a Biljanu Bokalović Đorđević na šest meseci zatvora. Predloženo je i da sud oboma izrekne meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti koje se odnose na raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovanje i čuvanje javne svojine i raspolaganje novčanima sredstvima - Simonoviću u trajanju od pet godine, a njegovoj saradnici od tri godine.

Pogledajte više