VUKAŠIN ŠIJAN OSUĐEN NA GODINU I PO DANA ZATVORA: Presuda za tuču u kafani

S. J. M. 29. 11. 2022. u 16:06

VUKAŠIN Šijan, mlađi sin pre dve decenije ubijenog Zorana Šijana, osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu i po dana zatvora za nasilničko ponašanje u martu u jednoj kafani na Autokomandi. On je danas odlukom suda pušten iz pritvora na slobodu.

Vukašin Šijan, Foto Privatna arhiva

Šijanov prijatelj Marko Vidaković osuđen je prvostepeno na jedinstvenu kaznu od četiri godine i devet meseci zatvora za nedozvoljeno nošenje oružja i nanošenje teške telesne povrede Marku Kociću prilikom tog sukoba u kafani. On je pušten iz pritvora gde je bio osam meseci u kućni pritvor sa nanogvicom do pravosnažnosti presude i pozivanja na izdržavanje kazne.
Sud je zaključio da je Vidaković kriv što je stanju smanjene uračunljivosti ispalio projektil iz pištolja tetejca u nogu Kociću i teško ga ranio.
Kako je sudija kazala Šijan je inicirao verbalni sukob sa Aleksom Kocićem i Katarinom Milićević, njemu je rekao, "šta me gledaš majmune", a nju nazvao kurvom kad ga je pitala zašto ga vređa, kad mu nije ništa uradio. Nakon toga je izazvao tuču i udario Katarinu kada je ustala da se raspravlja i koja je posle udarca pala preko stolice, kao i Aleksu koji je tad krenuo na njega. Tada je došao i Aleksin brat Marko Kocić i krenuo da ih odbrani, kada je Vidaković koji je stojao iza Šijana repetirao pištolj i ispalio projektil. Nakon toga su svi napustili restoran, a Vidaković je u Ulici Ljutice Bogdana u šahtu sakrio pištolj.
Sud je Šijana za ovaj incident osudio na godinu dana zatvora i opozvao mu uslovnu kaznu iz 2019. godine, kada je bio osuđen na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine i izrekao mu jedinstvenu kaznu od godinu i po zatvora. Kako je Šijan u oba slučaja ukupno bio 14 meseci u pritvoru, on je praktično izdržao kaznu, jer su mu ostala još četiri meseca i ima pravo i da traži uslovni otpust.
Sudija je navela da su Šijanova i Vidakovićeva priznanja doprinela bržem i efikasnijem sudskom procesu, ali da nisu bila odlučujuća pri odmeravanju kazni, jer je sud imao snimak svega što se desilo.

Pogledajte više