ZA "SABOR" NIKO NIJE ODGOVORAN: Tužilaštvo obustavilo postupak protiv trojice osumnjičenih

N. BIJELIĆ

26. 10. 2022. u 08:30

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal donelo je rešenje o obustavi postupka protiv Dejana Miloševića (60), Nebojše Dragićevića (71) i njegovog sina Ratka (45), koji su bili osumnjičeni da su umešani u prikrivanje prodaje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." Vlaha Bukovca, ukradene pre skoro tri decenije iz dvorca u Čelarevu - saznaju "Novosti".

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." Foto Pokrajinska Vlada

Ova trojka uhapšena je u avgustu prošle godine u Beogradu u isto vreme kada su u Cirihu stavljene lisice na ruke Slobodanu Gajinu (76), koji je bio označen kao organizator grupe, a teretio se i za pokušaj prodaje ove umetnine koja predstavlja kulturno nasleđe Srbije. Protiv Gajina je nedavno švajcarsko pravosuđe prekinulo istragu, o čemu su obavestili kolege iz Srbije.

- Imajući u vidu da je švajcarsko tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Slobodana Gajina, čiji je on državljanin, a koji je bio osumnjičen da je organizator grupe, dokazi koji su prikupljeni na osnovu posebnih dokaznih radnji se ne mogu koristiti. Shodno tome, TOK je doneo rešenje o odbačaju prijave u odnosu na Dejana Miloševića i Nebojše i Ratka Dragićevića - rečeno nam je iz Tužilaštva.

Oni naglašavaju da je, ipak, njihovom uspešnom saradnjom sa švajcarskim tužilaštvom, ukradena slika vraćena u Srbiju i da će biti deo redovne postavke Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Gajin je, svojevremeno za "Novosti", naveo da je "Sabor" kupljen od aukcijske kuće "Van Ham" u Kelnu 1996. godine i da ju je on nasledio od svog velikog prijatelja, koji je živeo i radio u Nemačkoj u Hamburgu:

- Reč je o ozbiljnoj aukcijskoj kući, koja ne uzima ukradene stvari. Utvrđena je njena autentičnost i imam potvrdu za to. Imam i dokaz da sam je nasledio, a taj dokument datira od 2014. godine. Ja sam od te godine počeo da je nudim na prodaju i o tome postoje podaci, koji se mogu pronaći na internetu. Da sam imao bilo kakvu sumnju da je ukradena, ne bih je nudio, između ostalih i Muzeju Vojvodine. Kad sam im je ponudio, nijednom nisu napomenuli da im je ona ukradena.

Nakon što su Švajcarci pre dva meseca predali srpskim zvaničnicima "Blagoveštenski sabor", delo je 18. avgusta u Muzeju Vojvodine bilo izloženo osam sati, kako bi svi zainteresovani mogli da ga vide. Prema rečima direktorke muzeja Tijane Stanković Pešterac, slika je nakon toga predata ekspertima za restauraciju i konzervaciju. Istakla je da "Sabor" neće biti vraćen u dvorac u Čelarevu, odakle je ukraden, već će postati deo stalne postavke u Novom Sadu. A kako je ona ukradena i ko stoji iza ovog čina, i dalje ostaje enigma.

Slobodan Gajin, Foto M. Anđela

POSTOJI JOŠ NEKOLIKO SLIKA?

TOKOM istrage saslušano je nekoliko svedoka koji su ispitivani o okolnostima koje su njima poznate o tome kako je Gajin došao u posed dela. Oni su, prema nezvaničnim informacijama, ispričali da je on sliku sa još nekoliko umetnina nasledio i da je ona kupljena od aukcijske kuće u Kelnu. Pored toga, oni su, kako smo nezvanično saznali, istakli da misle da je Bukovac uradio dve ili možda i tri iste slike.

BONUS VIDEO

BORISLAV NOVAKOVIĆ NAPRAVIO INCIDENT: Umalo tuča u Skupštini na posebnoj sednici

Pogledajte više