STARICA NIJE KRIVA ZA ĆERKINU SMRT: Bečki regionalni sud oslobodio optužbi baku (81) poreklom iz Srbije

J. D. LjUTIĆ

23. 08. 2022. u 07:50

STARICU (81) u Beču, poreklom iz Srbije, optuženu zbog grubog zanemarivanja svoje bolesne ćerke (52), usled čega je ona preminula 15. avgusta prošle godine - veće Regionalnog suda je oslobodilo krivice.

Baka ulazi u sudnicu, Foto Printskrin

Prema optužnici, po kojoj je pretilo 10 godina robije, baka nije dovoljno i dobro brinula o ćerki, koja je godinama bolovala od multipla skleroze. Bolest je vremenom dodatno uznapredovala, a žena je sve više bila vezana za krevet.

- Kada je ćerci suprug pre nekoliko godina preminuo, a sin imao srčani udar, klonula je još više duhom. Izgubila je volju za životom, a zbog teškog stanja, odlučila je da se preseli i živi sa majkom - pisali su austrijski mediji.

Bečko tužilaštvo je tvrdilo da se majka o njoj nije starala na adekvatan način, naročito kad je reč o ishrani, ali i o medicinskoj nezi:

- U poslednje vreme, više nije mogla da guta. Toliko je smršala, da je u trenutku smrti imala svega 25 kilograma, iako je bila visoka 167 centimetara. Na kraju, umrla je u krevetu u stanu u Medlingu.

Regionalni sud u Beču, Foto profimedia

Advokat starice, koja je u sud došla jedva hodajući i poštapajući se, kazao je da je ona bila brižna prema ćerki:

- Preuzela je brigu, jer nije bilo nikoga drugog. Neko vreme je plaćala i profesionalce, radi pomoći i nege deteta. Na kraju, sama se starala o ćerki koja se, sve više, plašila od hranjenja preko sonde, nije želela da ide kod lekara, niti da oni dolaze u kuću, nije htela da umre u bolnici i majka joj je tu želju ispunila. Čak su tog jutra, 15. avgusta prošle godine, majka i ćerka razgovarale. Nešto kasnije, kada je videla da se ćerka ne pomera, starica je zvala Hitnu pomoć. Ali, već je bilo kasno.

Veće sudija Regionalnog suda u Beču, kojim je predsedavao sudija Andreas Bohm, proverio je sve dokaze obe strane u postupku, ali nije dugo većao prilikom donošenja presude. Sud je utvrdio da je ćerka godinama bolovala od multipli skleroze, a sudsko-medicinskim veštačenjem, utvrđeno je da je preminula od neuhranjenosti i upale pluća, koja je moguća od dužeg ležanja.

Pre nego što je izrekao presudu, sudija se izvinio optuženoj starici, a onda rekao:

- Ćerka je donela svesnu odluku da ne traži lečenje i da umre kod kuće. To je prihvatljivo po austrijskom zakonu, te tako, majka nije počinila nikakvo krivično delo.

Mihael Radastič, javni tužilac, koji se povukao iz tužilaštva pod utiskom dokaznog postupka, u svojoj završnoj reči, najpre je tražio "zakonitost", ali je ubrzo, bez ikakvog negodovanja, prihvatio oslobađajuću presudu.

PRIČALE SMO

UČINILA sam sve što sam mogla. Molila sam ćerku, koja je bivala sve mršavija da idemo kod lekara, ali nije htela. Zapretila mi je da će ako pozovem doktora ili je odvedem u bolnicu, prekinuti svaku vezu sa mnom. Jednostavno, htela je da umre u stanu. To jutro, oko 6 smo lepo pričale. Tražila mi je cigaretu i dala sam joj. Pušila je na miru. Kad je završila, samo je ležala i gledala u jednu tačku. Osetila sam da je nestala. Zagrlila sam je, plakala i pozvala rođaka i Hitnu pomoć, koja je došla i konstatovala smrt - rekla je starica pred sudom.

Pogledajte više