ZDRAVOG PREGLEDAO 800 PUTA: U Višem sudu u Nišu nastavljeno suđenje Goranu Damnjanoviću, lekaru Vojne bolnice

J. Ć.

09. 05. 2022. u 20:23

Vojni lekar Goran Damnjanović više od 800 puta pregledao je u Vojnoj bolnici Nišliju Nebojšu Nikolova (47), kojem se, inače, sudi jer je u ropstvu godinama držao čuvenog kardiologa Jozefa G., iako on uopšte nije bio vojni osiguranik.

Goran Damnjanović / Printskrin

Odazivao se na njegove telefonske pozive usred noći, dozvoljavao da se u njegovoj ordinaciji i po nekoliko puta dnevno pregleda, pa mu je čak dva uređaja, od kojih je jedan bio vlasništvo Vojne bolnice, dozvolio da odnese kući.

Zbog ovih radnji Damnjanović je optužen za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, dok se Nikolov pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu našao zbog podstrekavanja na ovo krivično delo.

Damnjanović je na glavnom pretresu priznao delo za koje se tereti, ali se branio da je postupao poštujući Hipokratovu zakletvu koja lekara obavezuje da pacijentu pruži pomoć nezavisno od toga da li je zdravstveno osiguran.

- Bilo mi je poznato da je u vreme ovih događaja postojalo naređenje upravnika Vojne bolnice kojim je bilo propisano da se pacijenti primaju samo sa uputom za specijalistički pregled, osim u hitnim slučajevima, kao i da sve preglede treba upisati u protokol. Znao sam da Nebojša nije vojni osiguranik, ali je moja lekarska dužnost bila da mu pružim pomoć. Žalio se na bolove u grudima, morao sam da ga pregledam, tada je bila epidemija delta virusa, a Kardiološka klinika, pa i moja bolnica su bile u kovid-sistemu. Bio sam jedan od šest kardiologa u Nišu, mogao je čovek da izgubi glavu da ga nisam primio, na to me je obavezivala lekarska zakletva - objasnio je Damnjanović.

Optuženi je priznao da je Nikolovu dao EKG aparat iz svoje ordinacije kako bi ga koristio u svom stanu, ali je isticao da je tražio da mu ga vrati. Mada je Damnjanović tvrdio da Nikolovu nije znao ni pravo ime, Nebojša je pred sudom kazao da su kumovi, da je imao njegovu dozvolu da ga zove u svako doba i da slobodno dolazi u Vojnu bolnicu. Nastavak suđenja zakazan je za početak jula.

SUĐENjE ZA TRGOVINU LjUDIMA

HAPŠENjE Nikolova i Damnjanovića dovelo je do otkrivanja još jednog krivičnog dela čija je žrtva bio ugledni niški lekar Jozef G. Nebojši i njegovoj nevenčanoj supruzi Dragani Petrović sudi se za trgovinu ljudima pod optužbom da su zlostavljali i finansijski eksploatisali kardiologa. Prema navodima optužnice, oni su Jozefu uzimali sav novac koji bi zaradio, terali ga na pozajmice, koje bi mu takođe oduzimali, i fizički ga maltretirali.

Pogledajte više