ODBRANA MIKE ALEKSIĆA - KAKO JE NASTAO "OKIDAČ": Jefimija ispričala Taši, ona Ivani, Ivana Đikićki, ona Mileni...

S. J. M. 04. 04. 2022. u 14:30

NASTAVLjAJUĆI iznošenje odbrane, reditelj Miroslav Mika Aleksić danas se na suđenju u Višem sudu u Beogradu bavio optužbama za nedozvoljene polne radnje polaznice njegovog dramskog studija Jefimije Vujović. Kako je rekao, ovu epizodu je nazvao - "okidač"

Foto: P. Milovanović

- Milena Radulović je kazala da joj je okidač da me prijavi policiji i ispriča sve što joj se dogodilo bio susret sa Jefimijom, jer njoj se dešava sve što se njima dešavalo - kazao je Aleksić.

- Jefimija je ispričala Taši, ona Ivani, Ivana Đikićki, ona Mileni, koja se onda sastane sa Jefimijom i tako je pronađen okidač. Taj princip širenja glasina i pravljenja ozbiljnog i tragičnog slučaja imate i na drugim mestima. Počeo je kod Ivane i Nikoline koje su srele drugaricu na moru, a ona im rekla "ne znate vi šta se tamo dešava, nije on onakav kakav se predstavlja..." To "ne znate" se prenosi do poslednje devojke. 

Jefimija se od kad je došla u studio ponašala kao glumica od rođenja. Inače je lenja i samoljubiva i zanimalo je jedino da upiše glumu po svaku cenu. Moj odnos sa njom je bio dobronameran i tolerantan.

Aleksić kaže da u optužnici piše da je u svojstvu direktora i suvlasnika škole, obavljajući poslove nastavnika, zloupotrebio položaj i izvršio polnu radnju nad maloletnom Jefimijom Vujanović, koja je imala 17 godina i poverena mu radi učenja, tako što ju je pozvao u kancelariju i kad je sela rekao joj "ustani ko ti je rekao da sedneš", a onda joj rekao da se ispravi da ne pravi grbu i stavio joj ruku na stomak, pa na leđa.

- Vrlo je moguće da sam to uradio, jer nije bilo časa da ih ne ispravljam da pravilno stoje, da kažem ispravi leđa, grudi napred - kazao je Aleksić.

On smatra da su navodi optužbe kontradiktorni, proizvoljni i netačni, a da kvalifikacije ne stoje.

- Insistira se da sam joj podigao haljinu, pomerao majicu. Pokušava da se ukaže da sam ja imao inicijativu, a Jefimija nije tako rekla. Izmišlja se replika da joj kažem da o tom događaju nikome ne govori. Jasno je zašto se sve to menja. Ona sebe naziva devojčicom od 19 godina. Potencira se na tim izrazima devojčica, dečak u vreme kada su oni gimnazijalci. Dalje se seća "da je bila nedelja kad su imali čas i kad sam je zvao u kancelariju i pitao ima li stariju braću, sa kim živi i rekao da sam mislio da živi sama".

Aleksić kaže da sve devojke uvek pokušavaju da opišu prostor, odnosno kancelariju u kojoj se sve dešavalo, ali da se iz njihovih izjava ne stiče utisak da je uvek ista.

- Kaže bili su dupli prozori na njima nešto ljubičasto, ne znam da li su zavese. To ljubičasto su ramovi prozora, ali u prostoriji gde oni sede, a ne u kancelariji. Zavesa nigde nema. Dalje Jefimija kaže da sam je pitao ima li problem sa grudima, koje su veličine, kao da se to ne vidi. Ona odgovorila da su male. Pa kakve su joj bradavice. Onda kaže da sam je povukao za majicu i naredio da je skine, pa je ona pomerila i ostala u brusthalteru. Sad suprotno rečeno od one prve izjave da sam joj ja skinuo. Onda da sam je uhvatio sa strane, gledao i rekao "šta pričaš, nisu uopšte takve". Ona je prenela temu sa časa "prihvatanje svog tela" u ovo što se zove izdvajanje u kancelarijski prostor.

Aleksić kaže da se ovako uvodi tema da grubo zadire u njihov intimni seksualni odnos, što nema veze sa istinom.

- Sve se banalizuje kroz dijalog, koji je izmišljen. Izmišljaju se moja pitanja, neki put su ona preuzeta sa saslušanja, a neki put ih je izmislila tužilja. Sve se to radi da bi se dobila seksualna konotacija nekog prirodnog razgovora. Sve su to naučeni tekstovi. Problem Jefimije je bio što je ona na času izgovorila rečenicu da nema mogućnost da izlazi noću. Gde bre da izlaziš? To je bio razlog zašto sam je pozvao u kancelariju i postavio pitanja gde živi i sa kim. Pitao sam je zašto ne radi ništa za prijemni, a ona kaže da nema kad i da se od nje traži da radi sama. Ja posle Ive Ilinčić nikoga više nisam spremao za prijemni za fakultet. Jefimiju nisam hteo da spremam. Ovo pričam jer je izmišljen dijalog da sam je dodirivao, pomerao, skidao i na kraju pitao hoće li da upiše glumu. U svakoj konstrukciji izjava tih devojaka postoji umetnuti razgovor koji prethodi izmišljenoj seksualnoj radnji.

Aleksić kaže da je Jefimija jedina od svih devojaka izjavila da je u lošim odnosima sa okrivljenim:

- Druge to nisu rekle, ali čini mi se da ona jedina ima kakvu-takvu svest šta je uradila i kakve su posledice. Druge devojke to nemaju.

PRIPREMANjE KRIVIČNE PRIJAVE

ALEKSIĆ kaže da se događaj o kom priča Jefimija dogodio 29. novembra 2020, a susret sa drugim devojkama početkom decembra.

- Što me nisu odmah prijavile, šta se dešava do 16. januara 2021. kada su me prijavile. Pa uključuju se advokati, psiholozi i neformalno policijski istražitelji i sve se ne odvija službeno, nego u sklopu dogovora i ne u zvaničnim prostorijama, već u privatnoj varijanti. Na kraju je veštačenje za sedam oštećenih napisano u jednom danu. Tek da se vidi šta se radilo i kako je to sve pripremano.

Pogledajte više