SUĐENJE ČETVORICI SA FALSIFIKOVANOM POLICIJSKOM OPREMOM: NJihove gasne pištolje moguće prepraviti u vatrene

S. J. M. 10. 03. 2022. u 20:23

NA suđenju Marku Drakuli, Marjanu Dimitrijevskom, Nemanji Milutinoviću i Nikoli Jovanoviću, zbog nošenja gasnih pištolja i falsifikovane policijske opreme, a Drakuli i zbog napada na policajca, juče je u Višem sudu u Beogradu svedočio policajac Bratislav Bjeletić, koji je učestvovao u njihovom hapšenju.

Foto Tanjug

On je ispričao da je sa troje kolega bio na redovnnom poslu na terenu kada su u Ulici Radojke Lakić na Zvezdari primetili "škodu" u kojoj su bile četiri osobe. Proverili su tablice i utvrdili da su ukradene.

- Pozvali smo interventnu i stigle su dve ekipe, pa smo sa njima krenuli u akciju legitimisanja i provere - kazao je Bjeletić. - Drakula je, verovatno videvši interventnu, sa mesta suvozača izleteo iz vozila, protrčao pored mene, pokušao da prođe između dvoje mojih kolega i gurnuo ih, ali je kolega Vlada Nikolov uspeo da ga savlada. Mi smo bili u civilu, ali smo imali okačene policijske legitimacije oko vrata. Ja sam tad već bio pošao ka Nikoli Jovanoviću, koji je neposredno pre dolaska interventne jedinice izašao iz tog vozila i stajao ispred ulaza u zgradu. Prišao sam mu i legitimisao ga.
Jovanović je u sudnici tvrdio da nije bio u tom vozilu, već da je stajao na ulici udaljen 50 metara i da ne poznaje ostalu trojicu optuženih, ali je policajac kazao da je apsolutno siguran da je Jovanović izašao iz tog auta:

- Video sam ga kad je izašao i zato sam se i uputio ka njemu - kazao je Bjeletić, navodeći da kod njega prilikom pretresa nije našao ništa što bi bilo predmet krivičnog dela.

On je kazao da je u autu video četiri pištolja, futrole, policijske prsluke, kačkete i legitimaciju UKP. U gepeku je kako je rekao u plavoj kesi nađena bočica, za koju je kasnije veštačenjem utvrđeno da je u njoj cijanid.

Odbrana je imala primedbu na ovo svedočenje, jer smatraju da je detaljno opisao događaj u vezi Drakula, koji mu je bio iza leđa, a na pitanja da li je Nikolov posle intervencije došao u stanicu u 29. novembra ili je otišao lekaru, da li je hramao i da li je u kancelariji zapeo za tepih i pao, odgovarao je da se ne seća. Odbrana je tvrdila i da Drakula nije znao da su ga zaustavljali policajci, jer su bili u civilu i nisu imali oznake i da ih nije napao.

Na suđenju je saslušan i veštak forenzike Dejan Belić, koji je rekao da su četiri zaplenjena startna i gasna pištolja konvertibilni, što znači da se mogu prepraviti u vatreno oružje. Inače nošenje takvog oružja je krivično delo i kazna je od tri do 12 godina zatvora.

Belić je naveo i da u zatečenom stanju ti pištolji nisu imali karakteristike vatrenog oružja, ali da se umetanjem čelične cevi mogu prepraviti u vatreno, koje će ispaljivati bojevu municiju.
Pošto je odbrana tvrdila da nije u pitanju konvertibilno oružje, Belić je prokomentarisao: Ako ovo nije, koje je onda?"

PALA OPTUŽBA ZA JOVANA VUKOTIĆA

ČETVORICA optuženih su prvobitno bila osumnjičena da su planirali ubistvo Kotoranina Jovana Vukotića, koji je tada bio u ekstradicionom pritvoru. Njihova namera prema prvoj optužnici je bila da ga otruju hranom koju mu devojka svakodnevno donosila iz jednog restorana. Međutim, za ove navode nije bilo dovoljno stabilnih dokaza, pa im se za to delo ne sudi.

Pogledajte više