VEROVAO SAM MU KAO BRATU: Nebojša Joksović ostao pri izjavi da su organizatori grupe bili Darko Šarić, Dragan Dudić i još jedna osoba

N. B.

08. 03. 2022. u 19:59

PRVI put otkako je septembra 2010. godine otpočeo sudski postupak protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za trgovinu narkoticima, u utorak je pred većem beogradske Apelacije, koje vodi drugostepeni pretres, javno govorio Nebojša Joksović, jedan od trojice svedoka saradnika. Sud je prihvatio predlog odbrane da ovaj deo procesa ne bude iza zatvorenih vrata, tako da će i ispitivanje drugog svedoka saradnika Draška Vukovića biti javno.

Uz Darka Šarića i u utorak je bio njegov brat Duško / Foto ATA

Joksović, koji je, inače, ranije bio veoma blizak sa Šarićem, istakao je da je većinu stvari čuo i zaključio iz onoga što mu je govorio Pljevljak. Tvrdio je da svojevremeno nije ni shvatio da je postojala kriminalna grupa, niti da se smatrao njenim članom.

- To je moj stav. Da je mene to zanimalo, radio bih to na drugi način. Darko mi je bio drug. Ne bih postojao da nije postojao Darko - kazao je Joksović, dodajući da je njegova jedina uloga bila što je dvojicu okrivljenih preporučio i za njih garantovao da odu u Italiju, gde se, između ostalog, rasturao kokain dopremljen iz Južne Amerike. - Ja sam u Darka imao poverenja kao u brata, a da li i on u mene, ne znam.

Odgovarajući na pitanja sudije Sretka Jankovića, Joksović je naveo da ostaje pri ranijoj izjavi da su organizatori grupe bili Šarić, sada pokojni Dragan Dudić Fric, kao i još jedna osoba:

- Fric je bio ključni čovek za prebacivanje kokaina iz Južne Amerike u Evropu. To znam iz razgovora sa Šarićem. Jedna od isporuka je bila u Đenovi.

Joksović je tvrdio da nisu tačne tvrdnje svedoka saradnika Vukovića, da su zajedno "radili drogu za Skandinaviju".

- Od mene je kupovao automobile, ali druge poslove sa njim nisam imao - bio je izričit Joksović. - Ja nisam učestvovao u kriminalnim radnjama. Nisam ostvario nikakvu korist od kriminala. Šariću ne dugujem nikakav novac.

On je ispričao da je posle hapšenja nekoliko okrivljenih u Milanu, Šarić tražio da se ide tamo i da se "spasava" kokain, koji policija u tom trenutku još nije pronašla, a nalazio se sakriven u nekoliko stanova. Međutim, ubrzo je droga pronađena.

Sudiju Jankovića je interesovalo i koji je motiv imao Joksović kad je pristao da bude svedok saradnik:

- Hteo sam sebi da olakšam. Motiv je bila moja porodica, ali i da budem manje kažnjen. To se podrazumeva.

Joksović je na pitanje advokata Dejana Lazarevića, jednog od Šarićevih branilaca, da li je svojevremeno pisao pismo Darku, izbegao konkretan odgovor, navodeći da su neke stvari u njemu promenjene.

- I danas gajim emocije prema njemu, osećam se loše zbog svih ovih dešavanja - rekao je svedok saradnik.

On će svedočenje nastaviti u sredu, kad će mu pitanja postavljati ostali advokati, kao i optuženi.

STAN KUPIO OD DOBITKA NA LOTU

JOKSOVIĆ je u utorak tvrdio da nije tačno da je od Šarićevog novca kupio stan u Krunskoj ulici u Beogradu.

- Glupost je da sam od njegovih para kupio stan - naveo je svedok saradnik, odgovarajući na pitanja advokata. - Možda sam ga platio 65.000 evra, možda 150.000 evra, ne sećam se, znate vi bolje. Odakle mi pare? Dobio sam na lutriji, na lotu.

Pogledajte više