ODAVALI TAJNE BELIVUKU I ZVICERU? Počinje postupak protiv bivšeg inspektora SBPOK Božidara Stolića i Filipa Golubovića

Z. U. - N. B.

02. 02. 2022. u 09:11

U POSEBNOM odeljenju Višeg suda u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje bivšem inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP MUP Srbije Božidaru Stoliću (36) i Berancu Filipu Goluboviću (26). Oni su optuženi da su, kao pripadnici kriminalne grupe, dostavljali informacije Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Radoju Zviceru. U optužnici se navodi da je Stolić okrivljen da je to radio za novac, koji mu je davao Golubović, a da je Beranac te policijske podatke slao ka Crnoj Gori.

Foto: Jutjub/Printskrin

Ovaj sudski proces se vodi po skraćenom postupku. U optužnici su taksativno navedeni postupci za koje je okrivljen suspendovani policijski službenik. Interesantno, ali u svojoj odbrani mladi Beranac je gotovo priznao izvršenje krivičnog dela i opisao situacije u kojima je kontaktirao sa Stolićem, kao i kako je počelo njihovo poznanstvo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Stolića da je u Jedinstvenom informacionom sistemu (JIS) MUP, u aplikacijama "operativne pretrage", "potražnja" i "krivična dela i učionici" proveravao podatke za crnogorskog državljanina Željka Golubovića i te informacije davao drugooptuženom.

Takođe, u više navrata istu vrstu podataka pretraživao je i za samog Filipa Golubovića, zatim Borisa Labana (pripadnik grupe Darka Šarića prim. aut.), Srđana Jezdimira (navodno ima veze sa trgovinom narkoticima u Ekvadoru), Jelicu Milošević, Marinu Golubović... U optužnici se navodi i da je Stolić zauzvrat uzimao novac u iznosu od po 500 evra.

Pored toga, TOK optužuje Stolića da je 4. februara i 5. februara prošle godine, kada su uhapšeni pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, izveštavao Golubovića da se oni i Vlada Draganić (kuća smrti u Ritopeku je njegovo vlasništvo) "dobro drže", da "ništa ne pričaju", da se brane ćutanjem...

- Stolić je fotografisao Belivuka i Miljkovića svojim mobilnim telefonom u vreme zadržavanja u prostorijama SBPOK i te fotografije prosledio okrivljenom Goluboviću kako bi bile prosleđene pripadnicima OKG, koji su na slobodi - navodi se u optužnom predlogu. - Okrivljeni Stolić je okrivljenom Goluboviću predao i belešku sa Belivukovog saslušanja dve nedelje ranije, gde je on ispitivan po povratku iz Crne Gore posle susreta sa Radojem Zvicerom.

Stolić je, takođe, kako tvrdi tužilac, obavestio Golubovića da je policija pronašla tragove krvi žrtava u kući u Ritopeku, za šta je dobio obećanje da će kao nagradu da dobije 5.000 evra od organizatora kriminalne grupe. Uz obavezu da ih i dalje obaveštava o podacima iz istrage.

- Stoliću se na teret stavlja krivično delo udruživanje i produženo krivično delo zloupotreba položaja, a Golubović je okrivljen za udruživanje - navodi se u tužilačkom aktu.

DOLAZI NA ROČIŠTE SA SLOBODE

Stolić će u sud doći sa slobode jer mu je 24. decembra Viši sud u Požarevcu ukinuo pritvor. Tamošnje tužilaštvo ga tereti da je, sa Slađanom Konstantinovićem i pripadnikom BIA M. K. pokušao da prinudi vlasnika jednog ugostiteljskg lokala u Požarevcu da im ustupi objekat.

POZNANSTVO

PREMA tužilačkim spisima, Božidar Stolić i Filip Golubović upoznali su se kada je mladi Beranac uhapšen zbog trgovine narkoticima 2019. godine. Povod za susret je bio nestanak Gorana Mihajlovića, a Stolić je o tom slučaju prikupljao informacije.

- Golubović mu je tada spominjao Goranovu suprugu Katarinu, kao i drugove Nuždića i Šuntića - navodi se u optužnom aktu o sadržaju razgovora između Stolića i Golubovića, u pritvorskoj jedinici CZ.

Pogledajte više