NE KAJE SE ZA UBADANJE LJUDI: Niško tužilaštvo traži kaznu zatvora od osam godina i pet meseci za Jovanovića

J. Ćosin

13. 12. 2021. u 17:27

VASILIJE Jovanović (20) optužen da je letos nožem nasumično izbo četvoricu mladića, ni u poslednjem obraćanju Osnovnom sudu, nije izrazio ni trunku kajanja.

Foto J. Ćosin

Nakon što mu je sudija Valentina Miladinović Pešić na saslušanju dala priliku da nakon tužilaštva i odbrane i on iznese završnu reč, Jovanović je potpuno nezainteresovano kazao da nema šta da izjavi.

On se tereti da je 18. juna ove godine oko 22 sata na Bulevaru Nemanjića u Nišu prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja naneo mu dva uboda u donji deo leđa, a povreda je okarakterisana kao laka. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, pratio je i lakše povredio Đ.V. koji je takođe telefonirao. Zatim je 24. juna u ulici Ljube Didića napao A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine. Tokom istrage ustanovljeno je da pati od psihijatrijskog poremećaja, ali da je krivično odgovoran pa je Osnovno javno tužilaštvo zatražilo da mu se izrekne kazna zatvora od osam godina i pet meseci.

- Tražimo da se optuženi oglasi krivim za četiri dela lake telesne povrede. Prilikom odmeravanja kazne, uzeli smo u obzir olakšavajuće okolnosti, da je mlada osoba te da je bio bitno smanjeno uračunljiv. Međutim, od otežavajuće je to što je u vrlo kratkom vremenu izvršio četiri dela sa elementima nasilja, upotrebom noža, te da nije postojao nijedan razlog da povredi ljude na javnim mestima. Prilazio im je s leđa, postupao na drzak način, a njegovo postupanje dovelo je do velikog uznemiranja javnosti. Imamo u vidu da se radi o osobi koja od detinjstva pokazuje težak poremećaj ponašanja u vidu impulsivnosti, agresivnosti i asocijalnih i antisocijalnih odluka. Iz tog razloga, tražimo kaznu zatvora u trajanju od osam godina i pet meseci i meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi – kazao je Stanojević.

Jovanovićev branilac advokat Momčilo Kovačević ostao je pri stavu da je Vasilije neuračunljiv i da ne shvata posledice svog stanja pa samim tim nema krivične odgovornosti.

Komisija Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu smatra da je Vasilije delo počinio u neuračunljivom stanju. S obzirom na to da je ovaj nalaz bio u suprotnosti sa onim koji je u istrazi iznela veštak Anđelka Ilić, zatraženo je da se o njegovoj sposobnosti da shvati značaj svojih dela i upravlja postupcima izjasni Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu. Veštak Suzana Tošić Golubović stala je danas na stranu Anđelke Ilić i istakla da tokom veštačenja okrivljenog „ nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične shizofreniji“, što je našla Specijalna zatvorska bolnica iz Beograda.

Izricanje presude zakazano je za 15. decembar.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za otmicu Beranca u Beogradu

Pogledajte više