ZAVRŠNE REČI NA SUĐENJU ZA UBISTVO MITE BEŽANIJE: Simić popravljao automobil pa ostavio DNK

S. J. M.

07. 12. 2021. u 19:14

U ZAVRŠNOJ reči na suđenju u Višem sudu u Beogradu zamenik tužioca tražila je da se Slaviša Bilinac, kojem se sudi u odsustvu i Velemir Simić, koji u sud dolazi iz kućnog pritvora, proglase krivim za ubistvo Gorana Mijatovića, poznatijeg kao Mita Bežanija i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića pre 15 godina i osude po zakonu.

Foto: S. J. M.

Tužilac je navela da je dokazano da je Bilinac montirao ispod vozila i aktivirao minsko-eksplozivnu napravu, a da je Simić to vozilo dovezao na Bežanijsku kosu i parkirao pored Mijatovićevog. Ona je kazala da su Simićevi biološki tragovi ostali na ručici od haube, menjaču i volanu.

Presuda u ovom predmetu će biti izrečena u ponedeljak.

Inače Mijatović je ubijen kad je sa telohraniteljem seo u svoje vozilo, a automobil pored je tad dignut u vazduha, pa su oni stradali od eksplozije i gelera. Za Bilinca se proteklih godina spekulisalo da je godinu dana kasnije otet, ubijen i navodno zakopan negde na Trebeviću. Simić je sve to vreme živeo u svojoj kući u Sokocu. Uhapšen je u jesen 2019. godine na granici kada je ulazio u Srbiju.

Njegov branilac Aleksandar Đurković naveo je u završnoj reči da dokazi ukazuju da Simić nije kriv i da oni očekuju oslobađajuću presudu.

SIMIĆ: NISAM KRIMINALAC

VELEMIR Simić je u sudnici rekao da je sve što se dešava veliki šok za njega i da mu se otkako je uhapšen život pretvorio u pakao:

- Još kad sam pročitao naslove u novinama da sam profi ubica za 100.000 evra, nisam mogao da dođem sebi. Ja sam živeo normalno, Sokolac je malo mesto i svi me znaju kakav sam, nisam kriminalac. Idu li kriminalci da rade u Katar na plus 50 stepeni, kao što sam ja išao?

- Nije sporan Simićev kontakt sa vozilom, on je automehaničar i logično je da ostanu DNK tragovi kada ga je popravljao, što on ne spori - kazao je Đurković. - On je inteligentan čovek i da je učestvovao u toj likvidaciji nosio bi rukavice ili obrisao površine koje je dodirivao. U vozilu ima i mnogo drugih tragova, ali nikada nije utvrđeno čiji su. Simić nije bežao i nije se skrivao, što ukazuje da nije imao nikakav odnos prema tom krivičnom delu. Kad je uhapšen nije se branio ćutanjem, već je o svemu pričao sa tužiocem. Dostavili smo dokumentaciju da je samo od 2017. do 2019. godine 20 puta ušao i izašao iz Srbije.

Đurković ukazuje da je Simić pre pet godina tražio i dobio državljanstvo Srbije i da je nezabeleženo da begunac traži državljanstvo države, koja je raspisala poternicu za njim i da što bi narod rekao "ide mečki na rupu".

Foto: N. Paraušić

Goran Mijatović - Mita Bežanija

DISKUTABILAN DNK

BRANILAC Slaviše Bilinca po službenoj dužnosti Ognjen Mijatović kazao je da je jedini dokaz protiv njegovog klijenta biološki trag na minsko-eksplozivnoj napravi, koji je tako lošeg kvaliteta da se ne može tvrditi da li je ostao prilikom montaže ili je prenet na neki drugi način:

- Nije izveden nijedan drugi dokaz da je on bio tad na Bežanijskoj kosi i da je to uradio. Biološki uzorak za poređenje DNK dobijen je od organa BiH, koji su zainteresovani da se on osudi, jer ga terete za navodne zločine dok je bio vojnik RS i njihovi dokazi ne mogu biti nesporni i objektivni.

- On je sve vreme živeo na svojoj adresi u Sokocu i bio dostupan policiji Srpske. Simić nije čovek iz kriminalnog miljea, živi skromno i ima kredit za stan. Nema nikakve veze sa ubistvom Mijatovića. DNK dokazuje da je bio u kontaktu sa tim vozilom, ali ne i da je bio baš tog dana. Nikakvih drugih tragova i dokaza nema. Vozački je položio osam godina posle tog događaja. Ko bi ga angažovao da vozi bez vozačke, da ga saobraćajna policija zaustavi u rutinskoj kontroli, pa da ceo plan padne u vodu? Ako je Bilinac montirao i aktivirao napravu, zašto bi uvodio bilo koga da vozi auto, što ga on sam ne bi dovezao? - kazao je Đurković.

Pogledajte više