TUŽILAC TRAŽI 10 GODINA ZATVORA: Podignuta optužnica protiv vozača koji je usmrtio dete na pešačkom prelazu na Karaburmi

J. D. Lj.

16. 09. 2021. u 10:14 >> 10:20

PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas optužni akt Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv L. G. zbog izvršenja krivičnog dela Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i krivičnog dela Nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi i predložilo da sud nakon održanog glavnog pretresa i sprovedenog dokaznog postupka okrivljenog L. G. osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Foto: M.S.

Naime, krivičnom prijavom PU za grad Beograd okrivljenom L. G. je stavljeno na teret da je dana 18. 7. 2021. godine oko 20.15 časova, upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran kod kućnog broja 37, izazvao tešku saobraćajnu nezgodu na taj način što je vozilom udario pešake, i to dva deteta i oca u čijoj pratnji su, na obeleženom pešačkom prelazu, prelazili kolovoz ulice, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao. U saobraćajnoj nezgodi otac M. B. zadobio je lake telesne povrede, dok je teške telesne povrede zadobilo dete L. B. (2016), kao i dete S. B. (2011), koje je usled zadobijenih povreda preminulo nakon nekoliko dana.

Postupajući po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca, policijski službenici su utvrdili identitet okrivljenog koji je napustio lice mesta, zatim mu je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova, te je u zakonskom roku saslušan u tužilaštvu dana 21. 7. 2021. godine i tom prilikom se branio ćutanjem, a rešenjem KV (Krivičnog vanpretresnog) veća Prvog osnovnog suda u Beogradu dana 23. 7. 2021. godine određen mu je pritvor, povodom žalbe koju je Prvo osnovno javno tužilaštvo izjavilo na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbijen predlog za određivanje pritvora.

U dokaznom postupku tužilaštvo je ispitalo oštećenog i sedam svedoka, pribavilo podatke o ranijoj osuđivanosti okrivljenog i naložilo neophodna veštačenja. Nakon što je komisija veštaka medicinske i saobraćajne struke dostavila nalaz i mišljenje i nakon što su utvrđene sve okolnosti pod kojima se dogodila saobraćajna nezgoda, tužilaštvo je u periodu kraćem od dva meseca od dana izvršenja krivičnog dela podnelo optužni akt Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv okrivljenog L. G.

Optužnim aktom je predloženo da sud, nakon održanog glavnog pretresa i sprovedenog dokaznog postupka, okrivljenom L. G. zbog izvršenja krivičnog dela Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja utvrdi kaznu od 8 (osam) godina zatvora, da mu zbog izvršenja krivičnog dela Nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi utvrdi kaznu zatvora od 3 (tri) godine, što su ujedno maksimalne kazne koje su predviđene zakonom za navedena krivična dela, te da okrivljenog osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) godina, kao i da izrekne meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 5 (pet) godina.

Takođe, optužnim aktom je predloženo da sud prema okrivljenom L. G. produži pritvor koji mu je određen dana 23. 7. 2021. godine rešenjem KV (Krivičnog vanpretresnog) veća Prvog osnovnog suda u Beogradu i koji mu je potom produžen rešenjem sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu dana 20. 8. 2021. godine, s obzirom na to da i dalje stoje zakonski razlozi iz čl. 498 st. 2 u vezi sa čl. 211 st. 1. tač 1. i tač. 3. Zakonika o krivičnom postupku, zbog kojih je ovaj pritvor i određen.

Pogledajte više