OSETIO SAMO UDARAC U GLAVU: Suđenje Ivici Mitiću za pokušaj ubistva dvojice mladića na bazenu u Niškoj Banji

J. Ć.

08. 07. 2021. u 20:20

SVEDOČENjEM dvojice oštećenih, kao i majke koja je organizovala proslavu svom detetu na bazenu čiji je vlasnik optuženi, pred Višim sudom u Nišu u četvrtak je nastavljeno suđenje Ivici Mitiću (44) iz Niške Banje, koji se tereti za pokušaj teškog ubistva.

Ivicu Mitića dovode na suđenje

Kako se sumnja, on je 29. avgusta prošle godine čekićem u glavu udario Nikolu A. (17) i Đorđa I. (18), koji su bili gosti na proslavi punoletstva drugarice na bazenu čiji je on vlasnik.

U svojim iskazima, svedoci su optužili Mitića da im je glave razbio čekićem bez ikakvog razloga, negirajući njegove navode odranije da su bili pijani i da se on samo branio od njih.

- Sve je bilo normalno i mirno. Popio sam jedan koktel. Čuo sam da je Ivica udario šamar nekom dečku, pa sam prišao šanku da vidimo o čemu je reč. Nije bilo nikakve svađe. On je pretio da će pozvati policiju, ali to, ipak, nije uradio. Zatim nas je pozvao da odemo do vozila u kome su bila neka deca u alkoholisanom stanju. Đorđe i ja smo krenuli za njim. Kad sam došao do kola, osetio sam udarac - ispričao je Nikola A., koji je zadobio povrede opasne po život.

Slično je govorio i njegov drug Đorđe I., koji je, za razliku od Nikole, zadobio lakše povrede glave.

- Nisam video, ali sam čuo da je Mitić ošamario nekog momka i tada je zatražio da svi napustimo objekat, pa smo se okupili oko šanka. Na njegov poziv, krenuli smo do kola gde su bila neka deca, tu sam video kako Nikola pada, a zatim sam i ja osetio udarac - rekao je Đorđe.

Ljiljana Stojanović, koja je organizovala proslavu svoje ćerke, na glavnom pretresu donekle je izmenila iskaz dat u tužilaštvu, što joj je sudija Mirko Drašković predočio. Ona nije porekla da je četvoro dece u pijanom stanju odvela do svog auta i tamo ih ostavila, ali u tome nije videla poseban problem smatrajući da su bili "pripiti".

- Videli ste dete bez svesti na betonu? To je dete. Ako je bilo "pripito", što ja ne bih tako nazvao, zašto ste ga odveli do auta? Zašto niste zvali Hitnu pomoć - upitao ju je sudija Drašković, na šta je ona odgovorila:

- Ne znam šta da vam kažem, kad je ustao, taj mladić je sam hodao, a devojčica je bila manje pijana, ne znam zbog čega je povraćala. Čekala sam da prođe neko vreme, pa da vidim da li da joj zovem roditelje. Sklonila sam ih u auto, jer sam bila sigurna da tamo ne mogu da se povrede.

Ključno pitanje bilo je da li su gosti zaista nasrnuli na Mitića za šankom, što on ističe u svojoj odbrani. Dok su Nikola i Đorđe priznali da su se na tom mestu nalazili, Stojanovićeva je istakla da su za šankom osim nje i dvojice konobara bile još samo dve devojčice. Na pitanje sudije Draškovića zbog čega je u tužilaštvu kazala da deca za šankom nisu htela da napadnu Mitića, ako su sa njom, kako tvrdi, bile samo devojčice, Ljiljana je odgovorila da su "danas one gore od dečaka".

Mitić je ostao pri svojoj odbrani i svakog od svedoka obasuo je brojnim pitanjima, ali se, ipak, izvinio za događaje zbog kojih se našao na sudu.

KO JE KRIV ZA ALKOHOL?

NA dosadašnjim ročištima ostalo je nejasno ko je odgovoran za to što su maloletnicima točena alkoholna pića - da li je odgovornost na vlasniku, koji je to dozvolio, ili na majci, koja je organizovala proslavu i koja je po dogovoru bila zadužena za piće i hranu. Uz to, proslava je organizovana u vreme dok su na snazi bile mere zabrane okupljanja zbog epidemiološke situacije.

Pogledajte više