PRESUDA 13. JULA: Završne reči na suđenju za ubistvo na Banovom brdu, Cigleru predložena kazna od tri do četiri decenije, a Deru 40 godina

E. H.

06. 07. 2021. u 20:15

PRED Višim sudom u Beogradu u utorak je završnim rečima okončano suđenje Čabi Deru i Alenu Cigleru, optuženima da su kao saizvršioci ubili Nebojšu Markovića (38), 5. januara 2019. na Banovom brdu.

Foto: D. Milovanović

Tužilaštvo je za Dera predložilo kaznu od 40 godina zatvora, a za Ciglera od 30 do 40 godina. Prvostepena presuda biće izrečena 13. jula.

Marković, inače, rođak Aleksandra Šarca, koji je preminuo od povreda zadobijenih u napadu u Tržnom centru "Ušće", ubijen je na ulici, ispred svoje kuće, u momentu kada je u automobil pakovao kolica za bebu. Na snimku, koji je zabeležila sigurnosna kamera, vidi se kako Marković otključava gepek. Nakon petnaestak sekundi, na nekoliko metara od njega zaustavlja se automobil iz koga izlazi muškarac u beloj jakni i sa torbom u rukama, odakle vadi pištolj i puca u žrtvu, a onda se vraća u kola, seda na mesto suvozača i odlazi.

- Marković je ubijen brutalno i podmuklo - rekla je u završnoj reči zamenik tužioca. - Bio je porodičan čovek, koji nije imao nikakve veze sa kriminalnim miljeom. Nije imao nikakve šanse da se odbrani od beskrupuloznog ubice.

Zastupnik tužbe je podsetila da je Der, kome se sudi u odsustvu, pošto je u pritvoru u Mađarskoj, priznao ubistvo, dok je Cigler, koji je u pritvoru Centralnog zatvora, delimično priznao, osporavajući da je znao šta će Der uraditi.

Sa druge strane, branioci optuženih su osporili kvalifikaciju dela, navodeći da je reč o običnom ubistvu, za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina robije. Derov branilac, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, pokušao je sudu da preda završnu reč svog klijenta u pisanoj formi, ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu.

Cigler je tvrdio da ga je Der doveo u zabludu, tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao ga tako u teško krivično delo. U utorak se u svojoj završnoj reči izvinio porodici ubijenog:

- Hteo bih da se izvinim porodici, želeo bih i lično da im izjavim saučešće. Kunem se da nisam znao da će se dogoditi ova tragedija i da će Čaba da puca.

ČABA KAO BAKA COKA?

ADVOKAT Slobodan Ružić, koji brani Ciglera, u utorak je na iznenađenje svih u sudnici, kazao da je Čaba Der ubio Markovića, na isti način kao što je Stojanka Stojanović, poznatija kao Baka Coka, usmrtila investitora, čiju je porodicu zastupao, a da je ona zbog toga bila optužena za obično ubistvo.

- Nije dokazano da je moj klijent počinio teško ubistvo u saizvršilaštvu. U mom drugom predmetu, reč je o primeru Baka Coke, koja je iz cegera izvadila pištolj, pucala, ubila, vratila pištolj u torbu i otišla. Ona nije optužena za teško ubistvo, a nema razlike u načinu izvršenja kod Čabe i kod nje. Isto tužilaštvo je različito kvalifikovalo krivična dela - rekao je Ružić, na šta je reagovao punomoćnik porodice Marković, koji je kazao da je tako nešto neumesno:

- Niti je ona pripremala ubistvo, niti je koristila prigušivač, niti je kupila kola za izvršenje krivičnog dela kao Der. Žrtvu je poznavala, maltretirao ju je.

Pogledajte više