U PRITVORU ZBOG "VIDOVDANA"?! Branilac Rista Jovanovića, kojeg je kosovska policija uhapsila na Gazimestanu, uložila žalbu

D. Zečević

01. 07. 2021. u 19:05

ADVOKATICA Jovana Filipović, branilac Rista Jovanovića (28), mladića iz Crne Gore, kojeg je kosovska policija uhapsila za Vidovdan na Gazimestanu i kojem je određen pritvor do 30 dana, uložila je u četvrtak žalbu Apelacionom sudu u Prištini na rešenje Osnovnog suda u ovom gradu.

Foto: Prisntksin Jutjub/Kosovo online

Ona ističe da je žalba uložena iz opreza kako rešenje o pritvoru ne bi bilo pravosnažno.

- Ristu Jovanoviću je određena mera pritvora, iako ne postoji apsolutno nijedan dokaz koji bi potvrdio navode tužilaštva. Nadam se da će Apelacioni sud, za razliku od prvostepenog, nakon ocene žalbe i spisa predmeta doneti odluku da se Jovanović brani sa slobode - kaže nam Filipovićeva.

Ona ukazuje i da je rešenje o određivanju pritvora Jovanoviću primila samo na albanskom jeziku, ali da je sudija na kraju ročišta u sredu istakla da će rešenje biti dostavljeno i na srpskom. Ukoliko bude potrebno, sudu će stići dopuna žalbe.

Filipovićeva ukazuje da se ponovo pokazalo da je sud pristrasan kada se osobe srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje:

- Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu "Vidovdan" koja nema nikakve veze sa dešavanjima posle 1999. i koja ima veze sa Kosovskim bojem 1389. godine. Veličao je te junake u pesmi, veličao tri prsta koji predstavljaju Oca, Sina i Svetoga duha i branio je monahinju koju su grubo pretresali pripadnici kosovske policije. Određena mu je mera pritvora bez zakonskih uslova, a zbog neregularnog prevoda, što smo videli u toku ročišta.

Jovanoviću je pripisano je vikao i "Ubij Šiptara", što je on negirao.

Pogledajte više