ADVOKAT TAPUŠKOVIĆ: Presuda očekivana, ali sprečena akcija Federacije

Tanjug

08. 06. 2021. u 17:22

BEOGRADSKI advokat Branislav Tapušković kaže da je bila očekivana drugostepena presuda, kojom je generalu Ratku Mladiću potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali smatra da je u žalbenom veću vođenja ozbiljna rasprava da li da Mladića osudi i za genocid u celoj Bosni i Hercegovini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

-U veću je vođena ozbiljna rasprava da se Mladić oglasi krivim za genocid u celoj BIH i za šest opština, za koje je oslobođen, pa se žalilo tužilaštvo. Na to ukazuje odluka veća doneta glasovima sudija 3:2, kojom se žalba tužilaštva odbija, kazao je Tapušković.

Da je bilo drugačije, to je, kako su se nadali u Fereraciji BiH, mogao da bude osnov za akciju da se osporava opstanak Republike Srpske, smatra Tapušković.

Foto: N. Skenderija

Branislav Tapušković

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe, odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Odbijena je i žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština.

Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

Pogledajte više