VIŠE POGINULIH NA PUTEVIMA RASINSKOG OKRUGA: Brzo vožnja odnosi živote (FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

13. 10. 2023. u 19:20

PREKORAČENjE dozvoljene brzine, neprilagođena vožnja, alkohol i opijati, najčešći su uzroci teških saobraćajnih nesreća u Rasinskom okrugu.

FOTO: Privatna arhiva

Čak 17 lica izgubilo je život u 15 teških saobraćajnih nesreća od januara do septembra ove godine, dok je istom periodu 2022.godine, poginulo u 13 udesa poginulo 14 lica. 

Tri osobe poginule su u najtežoj saobraćajnoj nesreći, koja se na putu Kruševac-Kopaonik kroz naseljeno mesto Mudrakovac dogodila pre skoro četiri meseca.

Milan Milenković(29), Aleksandar Mihajlović (28) i Anđelko Petrović (61) nastradali su u „fordu“ prilikom užasnom sudara sa putničkim vozilom „audi“, za čijim je volanom bio I.S.(20) iz Aleksandrovca. Kako je za "Novosti" ispričala udovica Dragana Milenković, na tom putu nesavesni vozači jure i tri puta većom brzinom od dozvoljene.

Kako je „Novostima“ upravo potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu, istraga u ovom slučaju je još u toku.

- Predmet se vodi protiv I.S. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja - napominje dr Bratislav Petrović, glavni javni tužilac.

Rađena su i dodatna veštačenja i ispitivano stanje puta, kao i druge okolnosti koje su mogle dovesti do ove tragedije. U međuvremenu je donet niz bezbednosnih mera, koje treba da spreče nove pogibije: na LED displeju, koji se nalazi na portalu pored postojećih natpisa, dodata su i upozorenja vozačima da treba da uspore, kao i znak da je ograničenje brzine na 60 km/h. Kontrole na putu su redovne.

Statistika pokazuje da je nešto manje saobraćajnih nesreća sa povređenim licima u odnosu na prošlu godinu, ali i da je od januara do septembra ove godine registrovano 21.406 saobraćajnih prekršaja, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 21.316.

- Trudimo se da brojnim aktivnostima utičemo na sve faktore i činioce, koji dovode do nastanka saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama - naznačava pukovnik Ivan Milenković, načelnik PU Kruševac. - Pored represivnih aktivnosti, kroz kontrolu i sankcionisanje uočenih prekršaja, pripadnici Odeljenja Saobraćajne policije i PU rade i preventivne aktivnosti kroz mnogobrojne tribine. Edukacija je nemenjena određenim kategorajama učesnika u saobraćaju, poput učenika i vozača poljoprivrednih vozila, kao i mnogih drugih. Sa edukativnim skupovima nastavićemo i u budućnosti.

NA TREŽNjENjU - 214 VOZAČA

UBEDLjIVO najprisutniji prekršaj na ovdašnjim putevima je prekoračenje brzine. Registrovano je čak 7.770 takvih prekrašaja, što je značajno više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo - 5.691. Slede nepropopisno parkiranje: 3.333 i vožnja pod uticajam alkohola-1.163. Zbog vožnje pod uticajem alkohola, koji je kod vozača bio iznad granice od 1,20 promila zadržano je 214 vozača od januara do septembra 2023.godine. Uhvaćeno je i 85 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Pogledajte više