NINA SAMO HTELA DA SE VRATI ŽIVA I ZDRAVA: Putnici autobusa smrti otkrivaju poslednje reči nastradale Novosađanke, turističkog vodiča

Lj. PRERADOVIĆ/I. MITIĆ

22. 08. 2022. u 20:40

LESKOVAČKA policija uhapsila je juče M. Ž. (57), iz okoline Sombora, vozača autobusa "Severtransa", koji je u nedelju sleteo sa auto-puta kod Pečenjevaca i prevrnuo se na bok.

Nina Nićiforović, Foto Fejsbuk

U tom udesu poginula je Nina Nićiforović (34), turistički vodič iz Novog Sada, a povređeno je 27 putnika, pa je vozač zadržan u pritvoru zbog sumnje da je počinio teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Policijska uprava u Leskovcu je saopštila da se vozač sumnjiči da je upravljajući autobusom somborskih registracionih oznaka, u kome su bili turisti koji su se vraćali sa Halkidikija, sleteo sa puta u 5.25 i udario u zaštitnu ogradu, nakon čega se vozilo prevrnulo na bok. Osumnjičenom vozaču je, po nalogu osnovnog javnog tužioca u Leskovcu, određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužilaštvu.

Autobus, koji je vraćao putnike sa letovanja iz više mesta na Halkidikiju, sleteo je sa auto-puta u nedelju rano ujutru, na deonici između leskovačkih sela Pečenjevce i Lipovica. Uzrok ove teške saobraćajne nesreće još nije poznat.

Prevrnuti autobus kod Pečenjevaca, Foto I. Mitić

Nićiforovićeva je radila za jednu novosadsku turističku agenciju, a kako saznajemo, sa grupom turista iz Novog Sada, Beograda, Vrbasa i drugih mesta, na put u Grčku, kao pratilac putnika, pošla je u petak, 19. avgusta. Kada su se novopridošli turisti smestili, Nina se istim autobusom, ali sa drugom grupom turista koja je završila letovanje, uputila u Srbiju.

Prema pričama pojedinih putnika, posle ponoći je došlo do kvara na autobusu kod Vranja, a vozači su najpre sami pokušavali da poprave, a pozvan je i majstor koji je došao, pa su posle toga nastavili putovanje. U autobusu, kažu naši sagovornici, nije radila klima, zbog čega su putnici negodovali, a Nina ih je smirivala i tešila.

Kada su stigli u Grčku, na krajnje odredište, kako pričaju pojedini putnici koji su kontaktirali sa nama, Nina im se izvinila na lošem iskustvu tokom putovanja, i tom prilikom rekla: "Blago vama, ja se odmah vraćam ovim busom. Samo da stignem živa i zdrava".

Pukao kaiš klime, Foto privatna arhiva

Potreseni sagovornici, koji se još nalaze na letovanju u Grčkoj, kažu da se Nina nije vratila i da je njen mladi život prerano prekinut, a da oni razmišljaju da se za Novi Sad vrate nekim drugim prevozom, ni sami još ne znaju kojim.

U somborskom "Severtransu", međutim, juče su nam rekli da nikakvog kvara na autobusu nije bilo, a povodom spekulacija u javnosti da je bio samo jedan vozač, navode da je bio i drugi vozač, S. M.

U turističkoj agenciji ni juče, dan posle strašne nesreće, nisu mogli ništa da kažu.

Predočili su da je u nedelju uveče policija, koja će utvrditi uzrok nesreće, završila uviđaj, ali da zvanični izveštaj još nemaju.

- Ništa više ne možemo da kažemo - navode u agenciji, dodajući da će se, kada budu imali neke informacije, oglasiti njihov advokat.

LICENCA

NINA je, kako saznajemo, rodom iz Sente, gde je završila Gimnaziju. U Novom Sadu, gde je živela poslednjih godina, završila je Pravni fakultet, a nedavno je dobila licencu za turističkog vodiča, da može da prati putnike na letovanje.

LEČILI RANE, KUPOVALI I PAPUČE

Teško povređeni šezdesetdevetogodišnji muškarac, koji je u udesu zadobio prelom ruke i rebara, stabilnih je vitalnih parametara, a postoperativni tok protiče uredno. Iz niškog Univerzitetskog kliničkog centra je saopšteno da je dečak, star 12 godina, koji je prekjuče zadržan na Klinici za dečju hirurgiju, otpušten kući, a da će na kućno lečenje biti otpuštena i žena, stara 59 godina, koja je bila hospitalizovana na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Pacijenti sa kojima smo razgovarali su pohvalili brzu reakciju zdravstvenih radnika rečima da su još jednom pokazali svoju požrtvovanost i humanost. Oni, međutim, nisu pružili samo zdravstvenu negu povređenim ljudima, već im je obezbeđena hrana, osveženje, a jednom od mladića, koji je stigao bos, kupili su i papuče.

Pogledajte više