ZAPALJIVE SUMNJE U MAGACINU BARUTA: "Novosti" sa Čačanima posle još jednog incidenta u "Slobodi"

V. Ilić

20. 06. 2021. u 21:45

POVREĐENA trojica radnika, popucali prozori i crep na okolnim kućama, evakuisano 250 domaćinstava, strah i zebnja...

Foto V. Ilić

To je ukratko bilans snažne, gotovo zaglušujuće eksplozije, koja je Čačkom odjeknula u subotu uveče, tačno u 19.56.

Prema saznanjima "Novosti", po svemu sudeći, eksplodirao je magacin sa barutom u krugu vojne kompanije "Sloboda", u kojoj je pre samo dve nedelje do temelja izgorelo skladište gotovih proizvoda, odnosno municije, zbog čega su gradom odjekivale detonacije puna četiri sata. Radnici "Slobode", u kojoj je zaposleno oko 2.000 Čačana, u nedelju su obavešteni od svojih nadređenih da fabrika neće raditi do daljeg.

Zasad nije poznato kako je došlo do same eksplozije, odnosno nije poznat uzrok, iako se pretpostavlja da se radi o ljudskom faktoru. Na to upućuje i činjenica da u objektu koji je eksplodirao nema električnih instalacija, pa se isključuje mogućnost da je došlo do paljenja baruta usled neispravne instalacije. Ovo je u nedelju potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da je "čudno to što se detonacija dogodila u objektu bez strujnih instalacija". On je takođe najavio da će detaljno biti ispitani svi razlozi ovih eksplozija u namenskoj industriji.

- Nadležni državni organi ispituju sve, sve je sad sigurno i obezbeđeno, ima jedna čudna stvar, u prvom izveštaju navodi se da je u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija došlo do eksplozije, ispitaćemo podrobno sve razloge mogućeg požara i eksplozije. Biće ispitano sve - rekao je predsednik Vučić, dodavši da će biti utvrđena svaka vrsta odgovornosti, i subjektivne i objektivne, i u vođenju kompanije, a i krivične ako bude osnova.

U trenutku eksplozije u fabrici je u mehaničkim pogonima radilo nekoliko desetina radnika. Na sreću, niko od njih nije stradao. Troje njih zadobilo je lakše povrede - posekotine od popucalog stakla na objektima unutar fabrike, pa su odmah prevezeni u čačansku bolnicu, gde su im povrede sanirane, ali su zadržani na, kako nam je rekao dr Miroslav Sretenović, direktor Opšte bolnice, daljoj opservaciji.

Nakon detonacije, od koje se bukvalno zatresao ceo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović iz predostrožnosti naredio je hitnu evakuaciju stanovništva koje živi nedaleko od kruga vojnog preduzeća. Tokom subotnje večeri svoje domove napustilo je oko 300 ljudi, većina njih je otišla kod svojih rođaka i prijatelja, dok je za 35 njih Grad Čačak obezbedio hotelski smeštaj. U nedelju se većina njih vratila u svoje kuće, a, prema procenama bezbednosnih službi same fabrike, kako nezvanično saznajemo, povratak nije bio preporučen meštanima nekoliko kuća, koje se nalaze uz samu fabriku.

Najviše su stradala domaćinstva u naseljima Pridvorica i Jezdina. Na brojim kućama i pomoćnim objektima popucali su prozori, na nekima je popadao crep, negde su izbijena vrata iz štokova. Očevici pričaju da se nakon eksplozije iznad fabrike formirao dim u vidu "pečurke".

- Bio sam u bašti i zalivao paradajz, kada je grunulo iz "Slobode". Toliko je bila snažna detonacija da me je bacila na zemlju. Dopuzao sam do kuće. Potom sam seo u auto i otišao u kuću u Čačku - rekao nam je Radoje Simeunović iz Pridvorice. - Na kući je popucalo sigurno 15 prozora, a i ulazna vrata su od siline detonacije izgurana iz štoka. Crep na štali je oštećen. Ovoga puta je eksplozija bila najjača, ne može da se poredi sa onima od pre 15 dana. Iako se taj magacin koji je goreo prethodnog puta nalazi u blizini moje kuće, ovog puta je bilo najgore...

Sa kuće Rade Savković, žiteljke Pridvorice, gotovo da je detonacija odnela sav crep.

- Srećom, niko od nas nije bio u kući u tom trenutku, inače ko zna šta bi bilo. Prozori su popucali, vrata su odvaljena, plafon je otpao. Ovo nas je ojadilo. Ne znam šta ćemo i kuda ćemo. Valjda će nam neko pomoći da ovo sve saniramo - kazala nam je Rada. - Ovde se više ne osećamo sigurno, niti bezbedno. Strah se uvukao u kosti, pa više nema ni sna ni mira...

Do zaključenja ovog broja nije bilo zvaničnih informacija iz istrage o tome šta je uzrok ovog, ali i prethodnog akcidenta u "Slobodi". U istragu su uključeni i vojni, ali i civilni istražni organi.

STEFANOVIĆ: UTVRDITI ODGOVORNOST

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović zatražio je da se utvrdi čija je odgovornost što smo u ovako kratkom roku imali dva incidenta u "Slobodi".

- Najvažnije je da niko nije nastradao. Radnici "Slobode" koji su lakše povređeni, zadobili su posekotine od stakla koja su popucala i oni se oporavljaju - rekao je Stefanović.

Ministar se zahvalio pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ljudima u fabrici, ekipama Hitne pomoći i vatrogasno-spasilačkim ekipama, kao i Gradu Čačku, koji su reagovali na vreme, evakuisali i radnike i građane u okolini fabrike i sprečili da bude većih posledica ili ne daj bože žrtava.

POLICIJA NA VRATIMA

TOKOM dana policija je obezbeđivala ulaz u samu kapiju vojne kompanije. Ispred ulaza su sve vreme bila parkirana vozila vatrogasnih jedinica. Povremeno se iz kruga fabrike pojavljivao beličasti dim, ali i miris baruta.

SVAKODNEVNO "PUCALO"

ŽITELjI koji žive neposredno uz fabriku svedočili su nam da se iz kompanije još od prethodne eksplozije, od pre 15-16 dana, svakodnevno čuju manje detonacije. Vele nam da pretpostavljaju da su demineri "čistili" prostor u krugu fabrike, ali i izvan njega i da su uništavali neeksplodirane projektile koji su prošlog puta leteli na sve strane. U pojedinim dvorištima i na imanjima ljudi su nalazili i gelere.

CELE NOĆI DRON KRUŽIO IZNAD FABRIKE

U NOĆI između subote i nedelje vojnu fabriku nadletala je bespilotna letelica Vojske Srbije. Pretpostavka je da su osmatrana oštećenja, kao i potencijalna žarišta, odnosno izvođeno termičko osmatranje celog kruga.

Na pogonima, ali i na upravnim zgradama u "Slobodi" primetna su oštećenja, pre svega popucala stakla.

Pogledajte više