OSUMNJIČENI DA SU OŠTETILI BUDŽET SRBIJE: Šestoro poljoprivrednika će se braniti sa slobode, troje čeka odluku o pritvoru

N. B.

06. 04. 2021. u 16:33 >> 16:55

U PRVOM osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu saslušano je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije koji su juče bili uhapšeni zbog sumnje da su prevarom oštetili budžet Srbije za više od 20 miliona dinara. Za troje je predložen pritvor, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

Foto: Milena Anđela

Dana 06.04.2021. godine pred dežurnim zamenikom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu saslušani su osumnjičeni M.Z., P.V., Ć.N., R.M., M.Z., V.S., J.Lj., D.E. i T.P., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično delo Prevara član 208. u vezi člana 61. Krivičnog zakonika, čime su oštetili budžet Republike Srbije za iznos od preko 20.000.000,00 dinara.

Naime, sedmoro osumnjičenih M.Z., P.V., Ć.N., R.M., V.S., D.E. i T.P. je iznelo svoju odbranu pred postupajućim zamenikom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, dok su dvoje osumnjičenih M.Z. i J.Lj. iskoristili svoje zakonsko pravo i branili se ćutanjem.

Nakon saslušanja, zamenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu predložio je određivanje pritvora u trajanju do 30 (trideset) dana prema osumnjičenima M.Z. i J.Lj. u smislu člana 211. stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku imajući u vidu da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke, dok je prema osumnjičenom M.Z. u smislu člana 211. stav 1 tačka 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku predložen pritvor imajući u vidu da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke, kao i da se radi o ranije osuđivanom licu, odnosno da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

U odnosu na preostalih šest osumnjičenih lica P.V., Ć.N., R.M., V.S., D.E. i T.P. ukinuto je zadržavanje, te su isti pušteni da se brane sa slobode, a prema osumnjičenima D.E., V.S i T.P. je predložena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije će po nalogu ovog tužilaštva prikupi sve raspoložive dokaze, a radi provere odbrane osumnjičenih i utvrđivanja činjenica u radnjama kojih lica se stiču svi bitni elementi produženog krivičnog dela Prevara član 208. Krivičnog zakonika.

U daljem toku istrage Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će ispitati oštećene, eventualne svedoke, po potrebi naložiti ekonomsko finansijska veštačenja i izvesti druge dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju.

Pogledajte više