HOĆE STALNU RADNU GRUPU ZA ZAŠTITU: Protest advokata ispred zgrade suda u Novom Sadu zbog napada

Lj. P. 11. 05. 2022. u 20:09

U ORGANIZACIJI Advokatske komore Vojvodine, danas je u Novom Sadu ispred zgrade suda, održano protestno okupljanje advokata, zbog, kako su istakli, brojnih nerešenih slučajeva napada na pripadnike ove profesije, od kojih je poslednji paljenje automobila advokata Dragana Konjevića iz Sombora.

Lj.P.

Pred oko 200 okupljenih kolega, Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine, istakao je da AKV može da vodi računa o nezavisnosti profesije, ali da ne može da se bavi otkrivanjem počinalaca krivičnih dela i fizičkom zaštitom advokata i njihove imovine.

- Paljenje automobila Draganu Konjeviću, displinskom sudiji, bacanje bombe na kuću dr Miroslava Đorđevića, zamenika disciplinskog tužioca, kao i svi ostali napadi na advokate moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca – kazao je advokat Beljanski. - Na žalost, kolege Konjević i Đorđević nisu jedini koji su bili žrtve napada. Takvih slučajeva ima mnogo.

Prema njegovim rečima, jako je dobro da su u fokusu javnosti napadi na novinare i da se vode postupci za ubistvo Slavka Ćuruvije i paljenja kuće Milana Jovanovića, kao i da se nije zaboravilo na ubistvo novinara Milana Pantića.

- Kao što postoji radna grupa koja se bavi zaštitom novinara, isto tako mora da postoji stalna radna grupa ministarstva sa našim predstavnicima koja će se baviti zaštitom advokata i otkrivanjem napadača – kazao je Beljanski. - U utorak imamo zakazan sastanak u Ministarstvu pravde i to će biti prilika da se i ovo učini. Napad na advokata se ni po čemu ne razlikuje od napada na novinara, sudiju, tužioca ili na ministra.

Pogledajte više