IMAM DOKAZ DA SAM NASLEDIO SLIKU: Slobodan Gajin, osumnjičen da je umešan u pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor"

N. BIJELIĆ

29. 10. 2021. u 10:00

ČITAVOG života se bavim umetninama. Priznati sam i cenjen kolekcionar. Nikada nisam odgovarao pred zakonom ni zbog jednog krivičnog dela. Hapšenjem i pokretanjem postupka protiv mene ukaljali su mi ime i ugled i ovde u Srbiji i u Evropi. Ko me poznaje, zna da nikada nisam imao posla sa delima sumnjivog porekla.

Slobodan Gajin i Goran Došen / Foto Ž. Knežević

Ovako, za "Novosti", govori Slobodan Gajin (76), protiv koga se pred nadležnim švajcarskim organima vodi istraga zbog sumnje da je umešan u pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine" Vlaha Bukovca. Za ovo delo se tvrdi da je ukradeno 1993. iz dvorca u Čelarevu, koji pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Paralelno sa postupkom u Cirihu, pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu vodi se istraga protiv Dejana Miloševića (59), Nebojše Dragićevića (70) i njegovog sina Ratka (44). Svima se na teret stavljaju udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje.

- Uhapsili su me 11. avgusta - navodi Gajin. - Više od 15 policajaca u civilu, upalo je u moj stan u Cirihu. Napravili su mi darmar. Bez mog prisustva, prisustva mog advokata i svedoka uradili su popis slika koje posedujem, a sliku "Blagoveštenski sabor", koja je bila na zidu, zaplenili su. Odbio sam da potpišem zapisnik. Celog dana su me držali sa lisicama na rukama, a ja sam invalid. U isto vreme kad su mi upali u stan, policija je ušla i u galeriju moje supruge u Cirihu i privela i nju. Tu su isto nešto tražili, ali šta, ne znam. U pritvoru sam proveo 28 dana.

Gajin objašnjava da je spornu sliku, koja, kako navode iz Tužilaštva, predstavlja delo od izuzetnog značaja za Srbiju, nasledio od svog velikog prijatelja, doktora Zvonimira Starčevića, koji je živeo i radio u Švajcarskoj. Pored nje, kako kaže, nasledio je još nekoliko umetnina. "Sabor" je prethodno kupljen od aukcijske kuće Van Ham u Kelnu 1996. godine:

- Reč je o ozbiljnoj aukcijskoj kući, koja ne uzima ukradene stvari. Utvrđena je autentičnost slike, i imam potvrdu za to. Imam dokaz i da sam je nasledio, a taj dokument datira od 2014. godine. Sve je predato i tužilaštvu u Cirihu i u Beogradu, ali oni i dalje tvrde da sam tu dokumentaciju falsifikovao, kako bih prikrio da je slika ukradena. A vrlo je lako proveriti njihovu autentičnost. Dimenzije moje slike su 122 puta 190 centimetara, a prema dokumentaciji Muzeja, iz 1953, kada su je kupili, slika koja je navodno nestala je dimenzija 122 puta 153. To ukazuje da je bilo više slika, ukoliko su sve originali. Kada se došlo do saznanja o razlici u dimenzijama, one se menjaju i u naredbi o sprovođenju istrage stoji da je iz Čelareva ukradena slika dimenzija kao što je i moja.

Gajin nadalje objašnjava da je od 2014. počeo da nudi sliku na prodaju, i da o tome postoje podaci koji se mogu pronaći na internetu. Da je imao bilo kakvu sumnju da je ukradena, kako kaže, ne bi je nudio, između ostalih, i Muzeju Vojvodine. Na osnovu nekih ranijih njihovih kupovina, tačnije jedne slike Save Šumanovića za pola miliona evra, formirao je cenu od 600.000 evra za "Sabor", smatrajući da je ovo delo vrednije od Šumanovićevog.

- Kad sam im ponudio sliku, nijednom nisu napomenuli da im je ona ukradena - kaže Gajin.

Naš sagovornik ističe da mu nije jasno kako niko nije bio obavešten da je slika ukradena i da ni Interpol nije tragao za njom. Napominje i da mu nije jasno kako je moguće da jedno tako vredno delo bude u prostoru koji nije bio dobro obezbeđen. O njenom nestanku, kako tvrdi, ništa nije znao ni naš poznati istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koga su Gajin i njegov advokat Goran Došen angažovali kao stručnog savetnika.

- Kusovac je veliki poznavalac rada Vlaha Bukovca i jedini je koji je uživo video sliku. On je rekao da bi morao da zna da je slika ukradena, ali sa tom činjenicom nije bio upoznat - navodi advokat Došen. - Svedok koje je predložilo TOK je prilikom saslušanja rekao da jedini koji se razume kad je reč o "Saboru" Nikola Kusovac.

Zaključujući razgovor, Gajin navodi da je reč o velikoj internacionalnoj aferi i da neko hoće da mu otme sliku. Njegov advokat Goran Došen navodi da je istraga koju TOK vodi pri kraju i da od njenog ishoda, tačnije odluke ima li osnova da se podigne optužnica, zavisi postupak u Švajcarskoj.

VEŠTAČENjE

ADVOKAT Došen ističe da su saslušani svedoci, da su pojedini od njih saslušani putem video-linka, pošto su u inostranstvu, kao i da je urađeno veštačenje u čiji kvalitet sumnjaju. On navodi da su naši stručnjaci bili u Cirihu, ali da su veštačenje slike, koju nikada nisu uživo videli, obavili na osnovu neke crno-bele fotografije.

ZAPLENjENA 264 UMETNIČKA DELA

PRILIKOM policijske akcije u kojoj je učestvovao veći broj pripadnika MUP, iz stana u Makedonskoj ulici u Beogradu, koji je u vlasništvu Gajina, iznete su, prema njegovim tvrdnjama 264 slike. One, kako kaže, su deo njegove kolekcije, a navodno su uzete kako bi se utvrdila njihova autentičnost.

- Jednom nedeljno se raspitujemo kod nadležnih kad će ih vratiti, ali nikakav konkretan odgovor ne dobijamo. Strahujemo da su neke od njih prilikom zaplene oštećene - kaže Došen.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više