DA LI JE SLIKA NASLEĐENA ILI UKRADENA? Istraga o "Blagoveštenskom saboru" Vlaha Bukovca

N. B.

30. 08. 2021. u 20:08

U NASTAVKU istrage protiv osumnjičenih za umešanost u pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine" Vlaha Bukovca, za koju se tvrdi da je ukradena 1993. iz dvorca u Čelarevu koji pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, u ponedeljak su u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušana četiri svedoka.

Arhiva

U Beogradu se vodi postupak protiv Dejana Miloševića (59), Nebojše Dragićevića (70) i njegovog sina Ratka (44), dok se pred nadležnim švajcarskim organima sprovodi istraga protiv kolekcionara Slobodana Gajina (76), koji je uhapšen u Cirihu.

Kako saznajemo, svedoci su ispitivani o okolnostima koje su njima poznate o tome kako je Gajin došao u posed dela, za koje se veruje da je ukradeno i koje je od izuzetnog značaja za Srbiju. Oni su, prema nezvaničnim informacijama, ispričali da je on sliku sa još nekoliko umetnina nasledio i da ona kupljena od aukcijske kuće u Kelnu 2005. Te podatke, kako tvrdi naš izvor ima i TOK. Pored toga, oni misle da je Bukovac uradio dve ili možda i tri iste slike.

Gajin, koji je u pritvoru u Cirihu, već je ranije dao iskaz. Nedavno je Goran Došen, njegov advokat izjavio da je Gajin rekao da "nije ukrao sliku", da nikada nije imao posla sa umetničkim delima sumnjivog porekla, niti je ikada imao problema sa zakonom. On je, prema nezvaničnim informacijama, navodno dostavio nadležnima u Srbiji, dokaz o vlasništvu nad slikom, tačnije rešenje suda u Švajcarskoj o nasledstvu od pre 15 godina. Prema tom dokumentu, Gajin je naslednik vredne umetničke zaostavštine, koju mu je prepisao jedan advokat iz Švajcarske, inače srpskog porekla.

U ponedeljak je svoj trojici osumnjičenih odlukom suda ukinut pritvor u kojem su se nalazili od hapšenja 11. avgusta. Oni će se u daljem toku postupka braniti sa slobode. Prema informacijama koje smo dobili, tokom ove nedelje bi trebalo da se donese i odluka da li će i Gajin i dalje biti u pritvoru u Švajcarkoj ili će biti pušten.

Pogledajte više