SLIKA BUKOVCA ZAPLENJENA U CIRIHU: Ministarka Maja Gojković o akciji srpske i švajcarske policije

M. A. K.

16. 08. 2021. u 21:29

U AKCIJI pronalaženja slike Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor", ukradene još 1993. iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP - izjavila je u ponedeljak potpredsednica Vlade i ministarka Maja Gojković.

Arhiva

Prema njenim rečima, za ovim delom nije bilo ozbiljnije potrage do pre šest-sedam meseci, kada su inspektori SBPOK u saradnji sa Ministarstvom i Muzejom uspeli da ga lociraju u Cirihu, a švajcarska policija pomogla u hapšenju.

- Slika se nalazi u Cirihu, gde se i odvijala čitava akcija sprečavanja njene prodaje u stanu jednog od dilera umetničkih dela - potvrdila je Gojkovićeva, dodajući da su dileri obilazili galerije u Novom Sadu i nudili sliku.

Čitava akcija, kako je rekla, držana je u tajnosti, "jer je reč o izuzetno veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama".

Ministarka se osvrnula i na nedavnu zaplenu slike "Stražar", Paje Jovanovića, na beogradskom aerodromu, koja je legalno kupljena na aukciji.

- Kupac te slike ima nameru da je pokloni Srbiji, ali nas je iznenadio pokušaj da se tako vredan artefakt prenese preko granice na taj način - rekla je ministarka, dodajući da će tek biti odlučeno kom će muzeju "Stražar" biti poveren.

Pogledajte više