PRODAVALI DIPLOME ZA 5.000 EVRA: U Beogradu i Nišu uhapšene 34 osobe zbog melverzacija u srednjim školama

E. H.

02. 06. 2021. u 20:39

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete, identifikovali su i rasvetlili malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i uhapsili 34 osobe, od kojih je sedam zadržano do 48 časova, saopštio je MUP.

Foto Škola "Dositej"

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, uhapšeni su: Z. J. (58), odgovorno lice Srednje škole "Dositej" i Srednje tehničke škole u Beogradu, O. Z. (49) odgovorno lice Srednje škole "Dositej", J. B. (35) i J. M. (38), zaposlene u Srednjoj školi "Dositej", kao i D. Ž. (36), bivše odgovorno lice Srednje tehničke škole, M. C. (40), odgovorno lice Srednje tehničke škole, kao i zaposlene u toj školi B. J. (42) i D. L. (42).

Takođe, zbog sumnje da su pomagali u zloupotrebi službenog položaja, uhapšeni su posrednici N. S. (47), M. M. (56), Lj. I. (61), kao i 23 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Kako se sumnja, O. Z., J. B., J. M., D. Ž., M. C., B. J. i D. L. su, po nalogu i instrukcijama Z. J., antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita, tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja. Sumnja se da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radnopravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Kako nezvanično saznajemo, klupko je počelo da se odmotava kada je jedan od "maturanata" konkurisao za posao, čija se diploma poslodavcu učinila sumnjivom. Provera je dotakla "vrh ledenog brega" i ustanovljeno je da su u poslovnim knjigama lažirani podaci o polaganju ispita, ali i da to nije jedini slučaj. Cena diplome za srednju stručnu spremu bile su od 3.000 do 5.000 evra.

Srednja škola "Dositej" nalazi se u Nušićevoj ulici u Beogradu, dok je Srednja tehnička škola registrovana na istoj adresi, kao i Ortopedski zavod "Rudo" na Senjaku. Sajt škole "Dositej" u sredu nije bio dostupan. Pored opšte gimnazije, zanimanja za koja su se učenici školovali su - ekonomski tehničar, pravni tehničar, turistički tehničar, ali i filološki smer. Iako je upis u srednju školu krajem juna i početkom jula, u ovu školu kandidati su mogli da se upišu tokom cele godine.

Prema nezvaničnim informacijama, vlasnik škole "Dositej", Z. J., radio je u državnoj srednjoj školi u Starom gradu, predavao praktičnu nastavu, a kasnije je u školi u Novom Beogradu, kao predavač stručnih predmeta iz mašinstva. U školi "Dositej" u sredu je bilo nastave jer su, po rasporedu časova, planirani časovi u učionici.

SASLUŠANjE

OSUMNjIČENI N. S., M. M. i Lj. I. se terete da su pronalazili kandidate učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Z. J. Osumnjičenima Z. J., O. Z., D. Ž., M. C., N. S., M. M. i Lj. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

ZAPLENjENI RAČUNARI I TELEFONI

PREMA našim saznanjima, kandidati nisu dolazili u školu, niti su polagali ispite. Profesori su im upisivali ocene, iako đaka nikad nisu videli. Od cene ispita, deo je išao nastavniku ispitivaču, obično od 300 do 500 dinara po učeniku. Kako saznajemo, svi računari u školi su "zaplenjeni", kao i mobilni telefoni pojedinih profesora.

Pogledajte više