VOZILI PO 42 KILOGRAMA DROGE: Nova saznanja istražitelja o delovanju slovenačkog ogranka "kavačkog klana"

E. H.

31. 05. 2021. u 22:00

KAVAČKI klan imao je kriminalne ćelije u više država Evrope, a njima je, navodno, koordinisao Podgoričanin Milan Vujotić (39) zvani Lavitese, navodi se u spisima policije Slovenije.

Foto Ilustracija

Kokain koji je, kako su prenele podgoričke "Vijesti", po njegovom nalogu i njegovim kanalima stizao u tu državu, imao je na pakovanjima utisnut srpski grb. Vujotić je bio glavni dobavljač kokaina u kriminalnoj grupi koju je, navodno, predvodio Filip Vizić.

- Vujotić je povremeno dobijao veliku pošiljku kokaina u Holandiji. Vizić je, potom, preko svojih ljudi, prebacivao pošiljku droge u Sloveniju, Srbiju i Španiju, radi dalje preprodaje. U pošiljkama je najčešće bilo do 42 kilograma odjednom, jer je ta količina mogla stati u prepravljenom prostoru ispod kreveta u kabini kamiona. U nekim slučajevima vozila su dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali oko 80 kilograma nedeljno - piše u policijskoj dokumentaciji, a prenose "Vijesti".

Pojašnjeno je i da je u većini slučajeva kokain u Sloveniji preuzimao Drejc Kovač, zvani Hajro, a da je kriminalna grupa, koju su predvodili Vrzić i Kleman Kadivec, osim prevoza kokaina za Vujotića nadzirala i sređivala i prevoz nelegalnih miliona u kešu.

- Tako su u 2019. obavljena četiri transporta novca. Prvi u iznosu od 1,4 miliona evra obavio je Mario Budimir zvani JSK, oko 16. januara. On je novac prevezao od Španije do Slovenije, a iz Slovenije u Beograd novac je preneo Darko Nevzatović. Drugi transport, oko 6. februara, obavio je Mario Budimir, u iznosu od takođe 1,4 miliona evra, na relaciji Španija - Beograd. Treći transport istovetne količine novca ponovo je obavio Nevzatović, oko 8. aprila, na relaciji Barselona - Beograd. Istog dana i Mario Budimir je iz Španije u Beograd preneo 1,4 miliona evra. Gotovina prevezena iz Španije u Srbiju potiče od dve kriminalne grupe koje su delovale pod pokroviteljstvom Vujotića na području Španije - zaključuju istražitelji iz Slovenije.

Istražitelji iz Slovenije obezbedili su svedoka saradnika u postupku pokrenutom protiv međunarodne kriminalne grupe, koja je delovala kao slovenačka ćelija kavačkog kriminalnog klana. Na više od 420 stranica krivične prijave je navedeno da je taj osumnjičeni izneo dobar deo informacija koje su kasnije potvrđene merama praćenja, prepoznavanjem, ulogom prikrivenih islednika, kontrolisanim pošiljkama droge i oduzetim stvarima. Navodi se da je Vujotić kao član ove kriminalne ekipe identifikovan na osnovu izjave svedoka, a "identitet su potvrdile strane službe bezbednosti", piše u prijavi.

FOTOGRAFIJA

VUJOTIĆEVU fotografiju slovenački inspektori su pronašli u telefonima Darka Nevzatovića, kojem ju je poslao Luka Arapović sa nadimkom DAL. Istražitelji su dalje utvrdili da je Vujotićevu fotografiju Arapoviću poslao Filip Vrzić, kako bi mu ovaj preko svojih veza izradio falsifikovani pasoš, za šta je od Vrzića dobio 5.000 evra u gotovini.

Pogledajte više