KVOTE BEZ CARINE: Počela primena sporazuma sa Velikom Britanijom i Severnom Irskom

S.B.

21. 05. 2021. u 21:08

POČELA je primena Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Za privrednike Srbije koji posluju sa ovim tržištem to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine. U spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, iznosi carina će se vratiti na period kao i kada je je ova zemlja bila članica EU, uz propisane kvote na poljoprivredne proizvode.

- Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, a svakako i zadržavanje pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva - ističe Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije. - Očekuje se i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene iznosila je 2020. godine 529,3 miliona evra, pet odsto manje u odnosu na 2019. godinu. U ovom periodu ostvaren je suficit od 53,5 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 122,5 odsto. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva za prva tri meseca 2021. godine iznosila je 138 miliona evra što je za 2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je vredela 141 milion evra. Tokom ovog perioda, ostvaren je suficit u iznosu od 36 miliona eura, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom je 171,4 odsto.

Pogledajte više