UDICA ZA FIRME SA VIŠKOM: Već godinu dana primenjuje se Zakon o alternativnim investicionim fondovima

S. B.

15. 05. 2021. u 13:17

NAJMANjE 30.000 građana Srbije, ali i deo naše dijaspore, potencijalni su ulagači. Od aprila prošle godine Srbija ima i zakonski okvir za alternativne investicione fondove i digitalnu imovinu. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ima još prostora za poreske olakšice kojima bi se ovakva ulaganja stimulisala.

Foto N. Fifić

Zaista bogati ljudi, kako je na USAID konferenciji na ovu temu pojasnio Svetislav Kostić, profesor Pravnog fakulteta, ulažu kroz posebna društva. S druge strane, postoji solidna grupa srednje klase, obveznici poreza na godišnji dohodak građana, koji imaju izvesna sredstva za ulaganje, ali nedovoljna za toliku podršku.

- Oni mogu da stave novac u banku, mogu da ulažu u tržište nekretnina i da sami nađu poslovni poduhvat, što je vrlo teško - smatra Kostić. - Alternativni investiconi fond je ta četvrta mogućnost. I izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, omogućen im je poreski kredit ukoliko u njih investiraju. Ono što nam nedostaje je poreski kredit za pravna lica, kako bismo i njih motivisali da ulažu. U slučaju digitalne imovine, potrebno je da joj se prilagode poreske prijave. Trebalo bi i da se minimalne transkacije oslobode poreza na kapitalni dobitak. To može da motiviše sitnije investitore.

Međunarodni investitori traže tržišta u kojima je mogućnost zarade najveća, a poresko opterećenje najmanje. Oni u nas trenutno ulažu uglavnom kupujući državne hartije od vrednosti.

- Naše investitore zanimaju nekretnine, ali oni čekaju da to profukcioniše na lokalnom nivou - objašnjava Igor Lonačarević iz KPMG. - Imamo prve pupoljke koji rastu. Čekamo da vidimo kako sistem funkcioniše, kako funkcionišu društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima, kako ih prepoznaje Poreska uprava. Zainteresovani su za portfolio nekretnina. Vidi se da Srbija i dalje daje veće prinose od nekretnina, i to na nivou poslovnog prostora i tržnih centara, duplo u odnosu na ostale. Ako uspešno krene, to će doneti dodatni kapital u Srbiju.

ISTRAŽUJU GDE ULAGATI

PROJEKAT "Srbija inovira" pokrenuli su ICT Hub, Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija, uz podršku USAID-a. Cilj mu je da motiviše korišćenje inovativne tehnologije. U okviru projekta se radi istraživanje u kojim granama postoje najveći potencijali za primenu inovativnih rešenja. To će ujedno biti i putokaz gde se najviše isplati ulagati.

Pogledajte više