POVEĆALI PRODAJU ZA TREĆINU: Namensko preduzeće "Milan Blagojević" iz Lučana, i u pandemiji beleži odlične rezultate u poslovanju

V. ILIĆ

15. 05. 2021. u 11:36

DOK se i najveće svetske kompanije povijaju pod udarcima koje im je svima zadala pandemija virusa korona, namensko preduzeće "Milan Blagojević" u Lučanima beleži odlične rezultate. Nema otpuštenih radnika, plate nisu umanjivane, a obim proizvodnje je povećan.

Foto V. Ilić

Podaci o poslovanju za prvi kvartal ove godine pokazuju da je prodaja proizvoda ove fabrike (jednobazni, dvobazni i sferični barut, kao i širok spektar raketnih goriva), na domaćem tržištu povećana za čak 31, a na stranom tržištu za 23 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Zato se očekuje da ova sezona bude jedna od značajnijih u poslovanju preduzeća, koje ovih dana proslavlja 72 godine postojanja.

- Plan prodaje za ova tri meseca je ostvaren u potpunosti, a obim proizvodnje je u najvećem delu daleko veći od planiranog. Imamo, takođe, u ovoj godini više ugovora, odnosno veću potražnju za našim proizvodima, nego što je to planirano - rekla nam je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću ove vojne fabrike. - Zahvaljujući kvalitetu naših proizvoda, poštovanju rokova isporuke, ceni i širokom spektru proizvoda, prvenstveno smo uspeli da sačuvamo poverenje postojećih kupaca u inostranstvu, ali smo u svoj ovoj nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida 19, uspeli da osvojimo i nova tržišta. Sada izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, BiH, Mađarsku, Indiju, Slovačku, Maleziju, Italiju, Tursku, Severnu Makedoniju, Rusiju... Osim što izvozimo, u potpunosti zadovoljavamo i potrebe domaćeg tržišta.

Lučansko preduzeće je, inače, prvo u lancu proizvodnje odbrambene industrije Srbije, jer se u njemu proizvode sirovine bez kojih ostala domaća vojna preduzeća ne bi mogla da rade. Upravo zato više od sedam decenija posluje pod sloganom "Energija koja pokreće".

- Na osnovu dosadašnjih ugovora, ova godina će sigurno biti jedna od boljih u poslovanju. Imamo uposlenost svih kapaciteta. I pored epidemije, sačuvali smo svako radno mesto i nismo smanjili lični dohodak radnicima. Trenutno imamo 1.350 zaposlenih, a prosečna plata u preduzeću je 75.000 dinara, što je za oko 12.000 dinara više od prosečne zarade u Srbiji. Ovih dana završen je konkurs za prijem deset novih inženjera - kazala nam je Jovanović Božićeva.

Foto V. Ilić

Fabrika je, po njenim rečima, zahvaljujući sposobnosti i iskustvu rukovodstva, uspela da otkrije i proceni tržište i da maksimalno iskoristi proizvodne mogućnosti, i da se podigne iz pepela posle bombardovanja 1999. godine.

- Prioritet preduzeća, a na tome se radi godinama, jeste ulaganje u bezbednost i zaštitu na radu, koje je iz godine u godinu sve veće. Ove godine u tu svrhu planirano je da se uloži oko 252 miliona dinara. Nastavljamo i sa investicijama: kupovina novih mašina, uređaja, osvajanje novih tehnologija, izgradnja infrastrukture... Uskoro završavamo i izgradnju poslednjeg objekta koji je porušen u bombardovanju, a to je trpeza u C pogonu. Plan investicija za ovu godinu je četiri miliona evra, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava - zaključila je Milka Jovanović Božić.

DRUŠTVENO ODGOVORNI

FABRIKA je i veliki donator. Tako je, na primer, platila potpunu rekonstrukciju bazena i pratećih objekata u Lučanima. Osim toga, godinama poklanja protivgradne rakete opštini Lučani, ove godine čak 200 u vrednosti oko sedam miliona dinara. Često se iz fonda fabrike sponzoriše kupovina opreme i uređaja za domove zdravlja u Lučanima i Guči, kao i za Opštu bolnicu u Čačku. Nedavno je opština Lučani na dar od fabrike dobila vozilo za potrebe komunalnog preduzeća, čija je vrednost bila oko 14 miliona dinara.

MEDICINSKA BRIGA O ZAPOSLENIMA

VOJNA fabrika u Lučanima jedina je firma u Srbiji koja poseduje sopstvenu medicinu rada, gde se rade sistematski pregledi radnika, kompletna dijagnostika, kao i svi specijalistički pregledi.

- Mislim da jedini u našoj zemlji, svojim radnicima, kojima je potrebno lečenje u inostranstvu, plaćamo kompletno lečenje i prevoz do inostranih klinika. Dosad je to bilo u Nemačkoj i Turskoj. Osim toga, svakom našem obolelom radniku pomažemo i plaćamo u lečenju i rehabilitaciji, kao i u rešavanju stambenih problema radnika. Svaki zaposleni ima pravo na letovanje na crnogorskom i grčkom primorju, po vrlo pristupačnim cenama - ispričali su nam zaposleni u "Milanu Blagojeviću".

Pogledajte više