NASTAVAK SARADNJE: Ministar Mali razgovarao sa novim direktorom EBRD-a Mateom Kolanđelijem

Novosti online 10. 05. 2021. u 14:26

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, kao i sa nekadašnjom direktorkom te međunarodne finansijske institucije Žužanom Hargitai.

Foto: Ministarstvo

Ministar Mali je poželeo dobrodošlicu novom direktoru i istakao da se raduje nastavku saradnje sa EBRD-om, a Žužani Hargitai se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i na svemu što je uradila za Srbiju.

Mali je istakao i da je u saradnji sa tom finansijskom institucijom „zelena agenda“ definisana kao apsolutni prioritet, kao i da je od velikog značaja podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji. Osim toga, ministar je istakao da se nada da će EBRD nastaviti da podržava i jača privatni sektor u našoj zemlji.

Foto: Ministarstvo

Mateo Kolanđeli je rekao da su prioritet u narednom periodu upravo jačanje privatnog sektora, odnosno oporavak privrede nakon pandemije korona virusa, zatim zelena ekonomija i samim tim izgradnja zelenijih i inkluzivnijih privreda u regionu. U tom smislu, EBRD će nastaviti da podržava Srbiju, naglasio je Kolanđeli.

Mali je istakao i da je Srbija prošle godine bila uspešna na međunarodnom tržištu kapitala, te da je u planu i emitovanje zelenih obveznica, kako bi se upravo dodatno sproveli važni projekti iz zaštite životne sredine. On je dodao da će zelena agenda biti i važan deo aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je rekao i da je su u prvom kvartalu ove godine zabeleženi bolji rezultati nego što je projektovano, te da se očekuje da će godišnji rast BDP-a biti i više od projektovanih 6%. Ministar je dodao i da je budžet dobro strukturiran, pogotovo imajući u vidu da čak 7,2% odlazi u kapitalne investicije, što dalje doprinosi većem privrednom rastu. Kako je istakao, deo projekata su upravo oni „zeleni projekti“, koji su takođe važni jer mogu da privuku privatne investicije.

Foto: Ministarstvo

Ministar je naglasio i da je nezaposlenost prošle godine iznosila 9%, te da je niža nego u periodu pre pandemije korona virusa, kao i da su zahvaljujući sveobuhvatnim paketima podrške sačuvana radna mesta i očuvane proizvodnje. Dodao je i da je Srbija apsolutni šampion u privlačenju stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su zaključili da veruju da će nastaviti uspešnu saradnju, a sve u cilju tranzicije ka zelenoj ekonomiji, efikasnijoj zaštiti životne sredine i otpornijem privatnom sektoru.

Pogledajte više